ATUR
Economia 03/02/2012

El 40% dels aturats a Catalunya tenen més de 45 anys i el 35% fa més d'un any que no treballen

El nombre de persones beneficiàries de prestacions socials es va reduir en un 2,8% durant l'any 2011

Efe
2 min

BarcelonaA Catalunya, un 40% de les persones desocupades tenen més de 45 anys i el 35% fa més d'un any que no treballen. CCOO ha alertat avui que aquest fet dificulta la reinserció al mercat laboral d'una part molt important de la població desocupada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sindicat, que ha presentat avui l'estudi 'El mapa de l'atur a Catalunya 2011', ha advertit que la persistència de la crisi està provocant aquest augment de l'atur de llarga durada (més d'un any), cosa que comporta també un esgotament en paral·lel de les prestacions contributives per desocupació i fins i tot dels subsidis.

L'any 2011 el nombre de desocupats que cobrava la prestació contributiva en relació amb el 2010 va baixar a Catalunya en 9.712 persones, fet que suposa un descens del 3,8%. A més a més, la xifra dels aturats que rebien el subsidi també va caure durant l'any 2011 en 12.855 persones, una baixada del 6,7%.

D'altra banda, es van incrementar en 9.761 persones els aturats que van percebre la renda activa d'inserció (RAI), una ajuda estatal d'uns 400 euros que s'atorga durant onze mesos i que va vinculada a un compromís d'activitat. Aquest increment va suposar un augment del 98,2%.

En total, el nombre de persones beneficiàries d'aquestes prestacions el 2011 es va reduir en un 2,8% en relació amb l'any anterior.

A aquestes persones caldria sumar-hi les que el 2011 van rebre l'ajuda de la Generalitat de la renda mínima d'inserció, a més d'alguna altra ajuda estatal molt restringida de la qual es beneficien alguns dels que han deixat de cobrar la RAI i que s'atorga només per uns mesos.

Davant aquesta situació, CCOO

L'estudi presentat pel sindicat també analitza l'augment de la desocupació per comarques i en destaca cinc que han reduït, en nombres absoluts molt petits, el nombre d'aturats per primera vegada des del 2009. Les comarques són: l'Anoia, la Cerdanya, la Garrotxa, el Ripollès i el Solsonès.

D'altra banda, les comarques del Camp de Tarragona i les comarques de la Catalunya Central són les que pateixen una incidència de l'atur més elevada, així com les del Gironès i les del Baix Empordà. Per contra, les que presenten els nivells més baixos d'atur són les comarques de l'Alt Pirineu i les d'Aran.

stats