Publicitat
Publicitat

CCOO denuncia l'augment de les pràctiques no remunerades per estalviar sous

El sindicat alerta que aquest tipus de contractes sovint es converteixen en "mà d'obra barata" i s'utilitzen per cobrir llocs de treball

La xifra oficial de joves que fan pràctiques no laborals a Catalunya continua sent un misteri. CCOO ha alertat aquest dimecres que aquests tipus de contractes han augmentat en els últims anys, sobretot en els casos en què l'estudiant ja ha acabat la formació, però denuncia que l'administració no facilita aquestes dades perquè es puguin comptabilitzar.

El sindicat ha presentat una guia informativa per conscienciar els joves catalans amb aquest tipus de contractes, que en la majoria de casos no ofereixen remuneració, sobre quins són els seus drets i obligacions. A més, el document també pretén facilitar que els delegats sindicals puguin reconèixer una situació d'abús laboral i actuar-hi.

Els coordinadors d'Acció Jove - Joves de CCOO, Irene Ortiz i Adrià Labazuy, denuncien que sovint les empreses utilitzen aquest tipus de pràctiques per cobrir llocs de treball que hauria d'ocupar un treballador. La guia reclama que és important distingir les tasques que ha de fer un becari i evitar que es converteixin en "mà d'obra barata".

D'altra banda, el sindicat va afirmar que el 2015 gairebé un de cada deu joves catalans (9,4%) va treballar amb un contracte de pràctiques laborals, és a dir, fora de la seva formació i remunerades. Aquesta proporció va créixer en més de quatre punts respecte a l'any passat, que era del 5,1%

Labazuy ha recordat que aquest tipus de contractes es poden anar encadenant i que afecten joves de fins a 30 anys. En aquest sentit, ha remarcat que les pràctiques de formació cada vegada s'estenen a més sectors econòmics i que ja hi ha molts casos en indústries on eren menys habituals com l'hostaleria o el comerç.

El sindicalista va reprovar que l'administració també fomenti la contractació de becaris, a través de deduccions i subvencions, i que aquesta opció s'inclogui dins el Pla de la Garantia Juvenil, el programa de la Unió Europea per reduir l'atur juvenil.

Més continguts de