La CE avisa Espanya que no hi ha marge sobre el dèficit

El comissari d'Assumptes Econòmics s'obre a una reflexió sobre el pacte d'estabilitat

El comissari europeu d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, ha insistit aquest dilluns que Espanya no es pot relaxar sobre l'objectiu de dèficit, sigui quin sigui el govern que surti de les eleccions del 26 de juny.

"Volem que l'objectiu dels esforços es mantingui", ha  indicat el comissari en una roda de premsa, en la que ha recordat que a Espanya se li va donar un any de marge, però no més, per posar el dèficit públic per sota del 3% del producte interior brut (PIB).

El govern de Rajoy admet que caldrà fer retallades després de les eleccions

Sobre la possible sanció a Espanya per incomplir el dèficit, respecte a la que l'executiu de Brussel·les ha ajornat la decisió fins després de les eleccions, Moscovici ha indicat que la Comissió ho va decidir per unanimitat, malgrat que ha reconegut que "no va ser una decisio fàcil".

El comissari europeu considera que si s'hagués decidir imposar la sanció just abans de les eleccions "l'impacte econòmic i polític hagués estat desastrós".

Pierre Moscovici ha indicat que el pacte d'estabilitat i creixement, que entre d'altres coses limita el dèficit, no és estúpid, sinó que "és una eina de creixement" i, en aquest sentit, ha indicat que la Comissió es guarda "totes les opcions" per al mes de juliol, un cop fetes les eleccions.

El comissari ha dit que l'esforç "no ha estat a l'alçada dels compromisos" en el que fa referència al compliment del dèficit per part d'Espanya i de Portugal, però ha reconegut que obrir un procediment sancionador a Espanya en plena campanya electoral "no hagués tingut sentit" i ha defensat la "prudència" de la Comissió Europea en ajornar la decisió pel juliol.

No obstant, el comissari s'ha mostrat obert a obrir els propers mesos una reflexió sobre les regles del pacte d'Estabilitat i Creixement, malgrat que ha deixat clar que "no serà per debilitar-les, això està descartat, sinó per simplificar-les, per fer-les més llegibles i perquè tinguin mes sentit econòmic", ja que l'objectiu del pacte és "no trencar la recuperació".

"No estic a favor d'una revolució del pacte", ha dit el comissari, sinó "a favor de fer-lo més simple, més llegible, menys rígid" per a que la idea de consolidació pressupostària avanci.