ECONOMIA
Economia 12/04/2012

Arriben a Espanya els inspectors de la Comissió Europea per supervisar les reformes de Rajoy

S'hi estaran dos dies. L'Estat va suspendre al febrer en 6 dels 10 indicadors macroeconòmics comunitaris. Brussel·les preveu sancions per als països que no apliquin les mesures d'austeritat necessàries

Efe
2 min

MadridAquest dijous arriben a Espanya els inspectors de la Comissió Europea (CE) per comprovar que el govern espanyol està duent a terme les reformes anunciades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els experts europeus s'estaran a Espanya dos dies, fins divendres. Fonts de la CE han recalcat que la visita forma part del "procés normal del procediment per desequilibris macroeconòmics" que també s'està portant a terme en altres onze països de la Unió.

L'executiu comunitari ja havia revelat el 26 de març que la missió tindria lloc a mitjans del mes d'abril, però aleshores no va poder concretar la data del viatge.

"És una missió per fer un estudi en profunditat que fa temps que està planificat per a un nombre d'estats membres, no només per a Espanya", han precisat les fonts.

La supervisió forma part de les noves mesures de la UE per prevenir els desviaments macroeconòmics greus, com les bombolles immobiliàries o l'atur excessiu, que en alguns països han agreujat l'impacte de la crisi.

El passat 14 de febrer, la CE va presentar el seu primer informe de l'anomenat "mecanisme d'alerta" del nou procediment per desequilibris macroeconòmics, i va anunciar que vigilaria de prop la situació econòmica de dotze països membres, entre els quals hi ha Espanya, Itàlia, França i el Regne Unit.

Espanya, en concret, va suspendre en sis dels deu indicadors macroeconòmics en els quals Brussel·les va basar l'anàlisi: la balança per compte corrent, la posició neta d'inversió internacional, la quota de mercat de les exportacions, el deute públic, el deute del sector privat i la desocupació.

Els països afectats que no prenguin les mesures oportunes per corregir aquests desequilibris assenyalats per la Comissió podrien, en última instància, haver de pagar sancions econòmiques de fins al 0,1% del seu PIB, la qual cosa equivaldria, en el cas d'Espanya, a uns 1.000 milions d'euros.

En qualsevol cas, abans que això passi Brussel·les formularà recomanacions per països el maig o el juny a partir de les conclusions d'aquestes missions dels seus experts sobre el terreny.

Si els supervisors constaten que els desequilibris són prou greus per posar en risc el funcionament adequat de la Unió Econòmica i Monetària, la Comissió pot recomanar l'obertura en un país d'un procediment per "desequilibri excessiu".

Llavors, aquest país haurà de detallar les mesures que promourà i les dates en què pretén corregir les distorsions.

stats