Economia 06/07/2017

Rosell proposa apujar els sous un 2,5%: “No es pot viure amb 800 € al mes”

El president de la CEOE planteja pujades superiors per a les rendes més baixes

Ara
2 min
Joan Rosell, president de la CEOE, vol vincular el sou als beneficis de les empreses.

BarcelonaPrimer acostament entre patronals i sindicats per una pujada dels sous. El president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE), Joan Rosell, va plantejar ahir una pujada dels salaris desigual, amb increments que podrien superar el 2,5% per a les rendes més baixes. “De cara a un acord amb els sindicats, ha arribat el moment de fer diversos plantejaments per als salaris molt baixos i els no tan baixos i acceptar increments importants”, va dir ahir Rosell en declaracions a la Cadena SER. El president de la CEOE també va reconèixer que “és impossible viure amb 800 euros al mes”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest anunci arriba just l’endemà que la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, demanés també una pujada de sous. Báñez va fer aquesta reclamació en fer-se públiques aquest dimarts les dades de l’atur registrat a Espanya durant el juny. La ministra va instar patronals i sindicats a tancar “com més aviat millor” un acord per incrementar els salaris a Espanya i compassar-los al ritme de creació d’ocupació.

En aquest sentit, però, Rosell creu que els augments salarials no han de vincular-se a l’ocupació, sinó als beneficis de les empreses. El dirigent de la CEOE va afirmar que la meitat de les empreses espanyoles, especialment les pimes, segueixen en pèrdues.

La proposta de Rosell, però, s’acosta més a la línia de demandes dels sindicats. A finals de l’any passat, aquests últims plantejaven una pujada de sous d’entre l’1,5% i el 4%. Aquest augment era superior a l’IPC que es preveia per al 2017: els sindicats el situaven en l’1,5%. Ara els sindicats plantegen un augment salarial d’entre l’1,8 i el 3%. Per la seva banda, la patronal proposa un increment que se situï entre l’1% i el 2%, amb la possibilitat d’ampliar-lo en mig punt més en funció de la productivitat.

Les negociacions entre patronal i els sindicats per acordar una pujada de salaris estan encallades des de fa mesos, i no hi ha una data fixada per tirar-les endavant. Fátima Báñez, però, confia que es tanquin aquest mes de juliol, ja que “és un bon mes”.

Els sindicats culpen la patronal

El secretari de política sindical de la UGT, Gonzalo Pino, va dir ahir en declaracions a Europa Press que estan disposats a arribar a un acord per a aquest any, però creu que són les patronals “les que s’han de moure”. Pino creu que si els sindicats i la patronal es posessin a negociar podrien arribar a un acord “en molt poc temps”, però que han de ser la CEOE i Cepyme les que han de convocar la taula de negociació.

Per la seva banda, la vicesecretària general de la UGT, Cristina Antoñanzas, va reiterar que el sindicat no firmarà cap acord sense un sòl salarial. La número dos de la UGT també va destacar que “la pujada mitjana dels convenis és d’un 1,27%, mentre que els beneficis empresarials s’estan disparant un 6%”, i que “ja és hora que els treballadors comencin a recuperar poder adquisitiu”. Finalment, Antoñanzas va fer referència a les paraules de la titular d’Ocupació i va demanar a la ministra que, “en primer lloc, apliqui la pujada als funcionaris”.

Cal recordar que un acord firmat al mes de juliol encara és vàlid per a la resta de l’any. Per contra, si les parts es posessin d’acord al mes de setembre ja s’hauria de parlar de l’acord salarial del 2018.

stats