Economia 18/10/2016

Bèlgica compleix l'amenaça i obliga a renegociar el tractat comercial entre la UE i el Canadà

La UE es dóna de marge fins divendres per arribar a un acord. Si no hi ha consens, se suspendrà la cimera amb el govern canadenc del 27 d'octubre.

Laia Forès
2 min
Activistes de Greenpeace han protestat aquest dimarts contra el CETA a Luxemburg, on estan reunits els ministres de Comerç de la UE per desbloquejar el tractat.

Brussel·lesEls socis europeus havien d'aprovar i signar aquest dimarts l'acord del tractat de lliure comerç entre la UE i el Canadà (CETA, per les seves sigles en anglès) però el veto de Bèlgica ha obligat a ajornar la votació i la firma. "Bèlgica no pot signar el CETA sense l'acord de la regió de Valònia", ha declarat el primer ministre del país, Charles Michel.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els ministres de Comerç de la UE, reunits a Luxemburg, han decidit donar-se de marge fins divendres per convèncer els països que mantenen reserves, especialment Bèlgica. La negociació s'ha inclòs a l'agenda de la cimera que dijous i divendres celebraran a Brussel·les els caps d'Estat i de govern dels Vint-i-vuit.

Si no hi ha acord divendres, la UE suspendrà la cimera amb el Canadà prevista pel 27 d'octubre per signar el CETA. "Treballarem dia i nit per poder celebrar la trobada amb el Canadà la setmana que ve", ha assegurat la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmstrom.

Veto de la regió de Valònia

El govern belga, a favor del tractat amb Ottawa, està negociant amb el govern regional que ha vetat l'acord per canviar la seva posició. "Estem treballant per respondre a les preocupacions de Valònia", ha dit el ministre d'Afers Exteriors i Comerç Internacional de Bèlgica, Didier Reynders. "Estic permanentment en contacte amb el president de Valònia. Esperem avançar durant la cimera europea", ha assegurat Reynders.

El parlament de la regió belga de Valònia va votar en contra de l'aprovació del CETA la setmana passada. Segons el sistema polític federal de Bèlgica, les regions tenen competències per aprovar o rebutjar tractats internacionals. La conseqüència és que el veto de Valònia ha obligat el govern federal a bloquejar l'aprovació del tractat i a renegociar els punts conflictius.

L'acord entre els 28 estats membres sobre el CETA és imprescindible per poder signar el tractat en una cerimònia amb el Canadà prevista per al 27 d'octubre a Brussel·les. La UE té fins divendres per aconseguir el vistiplau de tots els governs europeus.

Negociacions entre els líders de la UE

Segons fonts comunitàries, hi ha tres països més –Alemanya, Romania i Bulgària– que tenen reserves i volen clarifiacions abans de votar-hi favorablement. Bucarest i Sofia vinculen el sí al CETA a la liberalització de visats per part del govern canadenc pels ciutadans dels dos països.

Per part de Bèlgica, la regió de Valònia va deixar la porta oberta a canviar el sentit del seu vot si es renegocia l'annex de l'acord, l'anomenada 'declaració interpretativa'. El text intenta deixar clars aspectes com la protecció dels drets laborals, de l'agricultura i dels serveis públics o de les inversions a Europa, però Valònia considera que és insuficient i reclama més garanties jurídiques.

stats