L'optimisme de Rajoy no cala: només un 13% dels ciutadans creu que l'economia millora

Podem irromp amb cautela en el baròmetre del CIS del desembre passat: un 15,6% dels enquestats creu que la política millorarà d'aquí a un any

Els ciutadans no s'acaben de creure els missatges d'optimisme que des de fa uns mesos ven el govern de Mariano Rajoy. I l'avançament dels resultats del baròmetre del CIS del desembre passat ho certifica. Només un 13,2% dels enquestats creu que la situació econòmica és millor que fa un any, mentre que gairebé la meitat (47,3%) creu que està igual i un 38,4%, pitjor. Pel que fa les perspectives per a d'aquí un any, quan ja s'hagin celebrat les tres cites electorals d'aquest 2015 –municipals, autonòmiques i generals–, un 22,5% dels enquestats creuen que anirà a millor, i un 44,1% creu que estarà igual. Es tracta d'uns resultats més pessimistes que els del baròmetre del gener del 2014, just fa un any, quan un 23,3% dels ciutadans considerava que l'economia aniria a millor, i un 42,2%, igual.

El discurs, però, sí que cala entre els votants del PP en les últimes generals. Un 40,5% creu que l'economia anirà a millor el desembre del 2015, mentre que entre els votants socialistes només un 15,4% ho considera.

Pel que fa la percepció de la situació política, Podem irromp però amb cautela. Un 15,6% creu que, després de les eleccions generals, la situació serà millor, mentre que el gener del 2014 era d'un 10,4% a un any vista. La percepció millora entre els votants d'Esquerra Unida en les eleccions a la Moncloa del 2010 i potencials votants de Podem, que consideren un 25,1% que la situació política serà millor d'aquí un any. També millora la percepció entre els que llavors van votar nul (23,1%) i els que eren menors d'edat el 2011 (19,3%).

Lleugera millora de la percepció de l'atur i la corrupció

L'atur i la corrupció continuen sent la principal preocupació dels ciutadans, tot i que han baixat lleugerament al desembre respecte al baròmetre del novembre, amb un 75,5% i un 60%, respectivament, el mes passat, i un 77% i un 63,8% el novembre, un mes en què la corrupció va assolir el seu rècord històric.

El que sí que augmenta és la percepció negativa dels problemes de tipus social, mencionats amb un 10,8%, i per la qualitat dels llocs de treball, citat amb un 4,9% (un 8,9 i 2,4%, respectivament, al novembre).