Economia 22/06/2018

La CNMC garantirà que els peatges elèctrics de les indústries basques deixin de ser més barats

Critica que fins ara es fixessin segons interessos polítics

Júlia Manresa
2 min
Red Eléctrica, l’empresa de transport de l’electricitat a l’Estat, ja ha patit un càstig a la borsa perquè probablement serà l’empresa més afectada per les taxes municipals per l’ús del domini públic.

SantanderCompetència té la potestat de posar fi a la desigualtat dels preus del peatge elèctric a Espanya i així ho farà. Ho ha defensat aquest divendres el president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, recordant que ara és l'organisme que ell mateix presideix el que s'encarregarà de calcular el preu del peatge elèctric. "Han de pujar o baixar amb transparència i previsibilitat, i no seran un instrument polític", ha etzibat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Actualment el càlcul dels peatges elèctrics els calculava el ministeri d'Energia després que el 2016 el govern espanyol va prendre competències a la CNMC en aquest àmbit. Els peatges d'accés a les xarxes –els costos regulats per sufragar les inversions en xarxes– suposen uns 7.000 milions d'euros del total dels 19.000 milions d'euros que representen els costos regulats del sistema elèctric.

Però competència va decidir recórrer al Tribunal Suprem el decret que li treia aquesta competència (entre d'altres) i després Brussel·les va instar Espanya a tornar a posar aquestes competències en mans d'una autoritat independent, com passa a la majoria de països europeus. L'exministre Álvaro Nadal s'hi va negar, però finalment va quedar de nou en mans de la CNMC, que haurà de tornar a calcular-les. Per això, aquest divendres Marín Quemada ha defensat la necessitat d'elaborar un càlcul transparent que es publicarà i que els consumidors coneixeran. "Fins ara estava sota una opacitat que és absolutament contrària a les lleis més elementals de les agències", ha criticat el president de la CNMC.

A més, l'acord entre el PP i el PNB per pactar els pressupostos provocava un greuge comparatiu entre comunitats autònomes perquè preveuen la supressió de la tarifa 6.1B, que beneficia les empreses basques perquè la majoria tenen una tensió entre 30 i 36 KV i passaran a pagar menys peatges, mentre que les empreses catalanes pagaran més. Segons la patronal Cecot, comportarà un sobrecost d'uns 200 milions d'euros per a les empreses catalanes.

Per això, Marín Quemada ha assegurat que el càlcul de la CNMC garantirà que això no passi, perquè "no es pot deixar a la sorpresa o a la negociació política amb una comunitat que aquesta tingui un peatge diferent del de la resta de les comunitats, i generar un diferencial que acaben pagant la resta dels consumidors".

stats