Economia 29/04/2013

Alemanya s'oposa a fomentar el creixement com li reclama Espanya, però ajudarà les pimes

"No creiem que sigui un consell adequat demanar a altres que resolguin els nostres problemes", diu el ministre Schäuble després de reunir-se amb De Guindos a Granada

Ara
2 min

MadridGerro d'aigua freda d'Alemanya a les peticions d'Espanya perquè impulsi mesures expansives, com de foment del consum, per així potenciar el creixement dels països amb problemes. "No creiem que sigui un consell adequat demanar a altres que resolguin els nostres problemes", ha afirmat aquest dilluns el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, en una roda de premsa conjunta a Loja (Granada) amb el seu homòleg espanyol, Luis de Guindos, amb qui ha celebrat una reunió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No compartim l'opinió que si Alemanya impulsa un creixement més fort això disminuirà els problemes d'altres països europeus", ha afegit Schäuble. La seva tesi és que si s'estudien "molt detingudament" les causes de la crisi econòmica europea s'arriba a la conclusió que la "causa dels problemes" no és la política financera sinó "un excés d'endeutament i de liquiditat" que s'ha de solucionar amb reduccions del deute i el dèficit públic, és a dir, a través de mesures d'austeritat.

Tot i la ferma oposició a les mesures expansives, el ministre alemany ha lloat els "fruits positius" de la "llarga llista de mesures i reformes" adoptades per Espanya. "Tinc un gran respecte pel camí adoptat i gran confiança. És important que tots confiem en això, encara que els efectes triguen temps a veure's perquè els problemes profunds no es poden resoldre amb rapidesa", ha afirmat.

A més, els dos governs han acordat aquest dilluns un projecte pel qual empreses alemanyes inverteixin en pimes espanyoles. El projecte, que encara no té dotació econòmica, estarà patrocinat pels dos governs per així atraure la participació d'empreses alemanyes. Schäuble ha emmarcat l'acord en el clima de bones relacions amb Espanya i ha dit que és una manera d'ajudar a reduir l'elevat atur juvenil, que supera el 50%.

La trobada entre De Guindos i Schäuble s'ha produït en el marc d'unes jornades organitzades per la Fundació Konrad Adenauer, propera a la CDU de la cancellera alemanya Angela Merkel, sobre el futur de la UE.

stats