Economia 22/08/2012

Sáenz de Santamaría admet que el govern endurirà l'accés a les ajudes de 400 euros als aturats

La vicepresidenta diu que l'augment fins als 450 euros de l'ajuda per als aturats amb càrregues familiars no suposarà un sobrecost perquè es compensarà amb altres mesures que restringiran l'accés al pla Prepara

Ara / Efe
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dimecres / EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha admès aquest dimecres que l'executiu endurirà l'accés al pla Prepara un cop renovi aquest divendres les ajudes de sis mesos als aturats que s'han quedat sense prestació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una conversa informal amb periodistes després de visitar les instal·lacions del BOE, la vicepresidenta ha dit que la reforma del pla vol garantir l'assistència als que no tenen cap més ingrés i evitar solapaments amb altres programes, ja que alguns dels beneficiaris podrien rebre altres ajudes. En aquest sentit, ha dit que l'augment de 399 a 450 euros de les ajudes per als aturats amb càrregues familiars no suposarà cap sobrecost, i ha reconegut de manera implícita que es reduirà la quantitat de beneficiaris del pla.

Sáenz de Santamaría ha dit que no hi haurà més cost perquè es "reorganitzarà" el programa, de manera que es "defineixin bé" les situacions de necessitat dels altres col·lectius, així com el "circuit" que tenen d'altres possibles ajudes, "que n'hi ha", ha insistit.

El que no hi haurà, ha explicat, són nous trams de la prestació, és a dir, es mantindrà la de 399 euros i es puja a 450 per als que tinguin al seu càrrec, com a mínim, dos membres de la unitat familiar, a més del cònjuge o la parella de fet.

Després de reconèixer que els casos per a la prestació de 450 euros són fàcilment demostrables, ha insistit, sobre la resta, en el fet que el programa ha d'arribar a qui de veritat ho necessiti, als col·lectius que es poden quedar "sense res".

Preguntada pel suggeriment que va fer el PP de retirar l'ajuda als que tenen suport familiar –per exemple els joves que viuen amb els seus pares–, la vicepresidenta ha subratllat que el que el govern vol és "analitzar bé l'itinerari de gent coberta també per altres àmbits".

A més, Soraya Sáenz de Santamaría ha insistit que es buscarà "més rigor en l'ocupabilitat" i es pretenen reforçar els mètodes de recerca de feina i la formació per als beneficiaris d'aquest programa.

El pla, que ha tingut un cost total de 1.051,7 milions fins al maig, ha beneficiat 500.900 persones arreu de l'Estat, de les quals 67.594 viuen a Catalunya. En els seus inicis, l'actual programa Prepara –que va crear l'executiu del PSOE el febrer del 2011 com a successor del pla Prodi, nascut el juliol del 2009– va tenir un cert èxit i un 20% de les persones que s'hi van acollir van acabar trobant feina. Ara, però, aquesta proporció ha caigut fins a un irrisori i preocupant 6%.

stats