Economia 29/10/2012

El 'banc dolent' comprarà el totxo tòxic amb descomptes de fins al 80%

Les rebaixa mitjana serà del 54,3%. El Banc d'Espanya calcula que el volum d'actius arribarà a uns 60.000 milions, per sota del límit marcat de 90.000

Joan Faus
2 min

MadridEl subgovernador del Banc d'Espanya i president del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), Fernando Restoy, ha anunciat aquest dilluns que l'anomenat 'banc dolent' comprarà actius immobiliaris a les entitats més febles amb descomptes que aniran del 32,4% fins al 79,5% en relació amb el valor en brut d'aquells actius als comptes de les entitats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas dels actius adjudicats, per exemple un pis que es queda un banc per impagament, el descompte en la compra serà del 63% de mitjana (del 79,5% pel sòl, del 63,2% per les promocions en curs i del 54,2% per l'habitatge acabat).

Pel que fa als préstecs a promotors, la rebaixa mitjana serà del 45,6%, incloent-hi descomptes del 32,4% per als projectes ja acabats i del 53,6% per a crèdits destinats a finançar sòl urbà. És a dir, que en resum el descompte mitjà global serà del 54,3% si se sumen les rebaixes dels actius i els préstecs. Per exemple, la societat equivalent d'Irlanda va comprar els actius amb un descompte del 58%.

Restoy ha dit que són uns preus de transferència "conservadors" i ha calculat que la societat obtindrà una rendibilitat propera al 15% un cop vengui els actius en un termini màxim de 15 anys.

Les entitats transferiran a l'anomenat Sareb actius adjudicats amb un valor net comptable superior a 100.000 euros, crèdits a promotors immobiliaris amb un valor de més de 250.000 euros calculat a nivell d'acreditat i no d'operació, i participacions empresarials de control vinculades al sector promotor immobiliari. Les primeres entitats a traspassar els seus actius i crèdits seran els quatre grups nacionalitzats (BFA-Bankia, CatalunyaCaixa, Novagalicia i Banc de València), que ho hauran de fer el proper desembre. El Banc d'Espanya calcula que el volum d'actius que transferiran aquests quatre grups serà de 44.100 milions d'euros, justament la meitat de la dimensió màxima del 'banc dolent', que és de 90.000 milions. Per entitats, la que més actius i crèdits traspassarà serà Bankia (per valor de 24.800 milions), seguida de CatalunyaCaixa (9.300 milions), NovaGalicia (7.200 milions) i Banc de València (2.800 milions).

Un cop es traspassin els actius de les entitats que poden necessitar ajudes públiques per poder complir els requisits de capital establerts per l'auditoria Oliver Wyman per resistir un escenari molt advers, el supervisor calcula que el volum total del 'banc dolent' serà d'uns 60.000 milions. Els actius adjudicats representaran una tercera part del total metre que els préstecs dues terceres parts.

stats