La matriu de Bankia perd 100 vegades més del que havia dit, fins a 3.318 milions

BFA havia anunciat fa setmanes unes pèrdues de 30 milions però la nova valoració dels actius les dispara

Si divendres va ser Bankia qui va reformular de dalt abaix els resultats del 2011, avui ha estat el torn de la seva matriu, el Banco Financiero y de Ahorros (BFA), que agrupa la majoria d'actius immobiliaris del grup i que l'any passat va perdre 3.318 milions d'euros, cent vegades més dels 30 milions que va anunciar fa unes setmanes.

Aquesta forta variació es deu al canvi de valor dels actius de la nacionalitzada BFA. Les pèrdues aflorades estan completament cobertes per la injecció de capital, de 24.000 milions, que farà l'Estat a BFA.

Bankia va passar dels 305 milions de benefici declarats inicialment fins a les pèrdues de 2.979 milions finalment reconegudes.

L'entitat, sorgida al juny de 2010 de la fusió de Caja Madrid, Bancaixa, La Caja Insular de Canàries, Caixa Laietana, Caja de Ávila, Caja Segovia i Caja Rioja, va anunciar el 20 d'abril un benefici net consolidat de 40.910.000 d'euros, mentre que el seu resultat individual va tenir unes pèrdues de 439 milions d'euros.

Segons un fet rellevant remès per BFA a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), les seves pèrdues procedeixen de dos fronts. D'una banda de la consolidació del resultat de la seva participada Bankia, que divendres passat va refer els seus comptes de l'exercici passat i va comunicar unes pèrdues de 2.979.000 milions d'euros.

Així, del Grup Bankia, BFA comptabilitza 1.561.000 milions d'euros de pèrdues per la seva participació del 52,4% en la seva filial, mentre que la resta del resultat negatiu, 1.757.000 milions, procedeixen d'accionistes minoritaris.

L'entitat ha ofert alguns detalls del compte de resultats, com els "sanejaments d'actius fiscals i participades per 1.565 i 86 milions, respectivament".

A més, BFA ha indicat que ha desemborsat 358.000.000 milions al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) com a cost financer per les participacions preferents subscrites per aquest organisme, alhora que reconeixia uns ingressos de 252 milions "provinents fonamentalment de les seves participades".

A més, ha precisat que "el Grup BFA carrega contra patrimoni altres 1.179 milions d'ajust dels actius fiscals originats en el procés de la revisió de la combinació de negocis que va donar origen al grup".