Economia 20/09/2012

Discrepàncies a la CEOE pel pacte fiscal

La patronal catalana dóna el seu suport implícit a la proposta del Govern. L'andalusa la rebutja frontalment

Joan Faus
2 min

MadridLa proposta catalana del pacte fiscal va provocar discrepàncies a la junta directiva que va celebrar ahir la patronal CEOE. La millora del finançament català no va ni de bon tros centrar la trobada. Tot i que se'n va parlar només uns minuts, segons han explicat a l'ARA fonts presents a la reunió, les discrepàncies van ser evidents, especialment entre els representants de la patronal catalana i l'andalusa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Foment del Treball va explicar la situació a Catalunya, va mostrar el seu suport implícit al pacte fiscal però va demanar no fer cap pronunciament oficial de la CEOE precisament perquè la junta se celebrava el dia abans de la reunió d'aquest dijous a Madrid entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas. El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, també va explicar que l'acte que prepara l'organització catalana per al proper dia 18 no té res a veure amb el pacte fiscal, sinó que busca reivindicar el paper dels empresaris.

La intervenció moderada de Gay de Montellà va ser replicada pel president de la patronal andalusa, Santiago Herrero, que va manifestar el seu rebuig frontal a qualsevol millora del finançament autonòmic que només afecti Catalunya i no a la resta de comunitats, segons les mateixes fonts. La resta d'assistents van evitar entrar en la polèmica, i tampoc ho va fer la patronal madrilenya, integrant de l'ala més conservadora de la CEOE. El seu president, Arturo Fernández, no va estar pressent a la reunió, i el seu número dos va evitar la confrontació i va optar pel diàleg.

Rajoy comença una ofensiva per alertar els empresaris sobre la independència

A banda d'aquestes discrepàncies, la CEOE, presidida pel català Joan Rosell, va evitar fer cap pronunciament conjunt i oficial sobre el pacte fiscal. Tot això en un context en què Rajoy ha començat una ofensiva per convèncer els empresaris dels riscos d'una hipotètica independència de Catalunya, segons s'apunta en cercles empresarials.

stats