Economia 23/04/2012

El govern espanyol vol suprimir les "competències impròpies" d'ajuntaments i autonomies

Beteta vol dur a terme una reforma "en profunditat" de totes les administracions sota els principis de cooperació i d'estabilitat pressupostària. "Si alguna no vol o no pot arribarem a la intervenció sense cap dubte", assegura el secretari d'estat

Ara / Efe
2 min

SantiagoEl secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha defensat avui una reforma "en profunditat" del sistema de competències de comunitats autònomes i municipis per acabar amb les anomenades "competències impròpies", que "han de suprimir-se".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes abans d'un acte, ha plantejat la necessitat d'una reforma "en profunditat" de tots els nivells de govern: l'administració de l'Estat, la de la Seguretat Social, el sector local i les comunitats autònomes, sota els principis de cooperació i d'estabilitat pressupostària.

L'objectiu és "redefinir quines són les competències de l'administració local" i assignar "el nivell adequat" d'atribucions als ajuntaments. Beteta ha fixat com a termini per abordar aquest procés l'actual exercici 2012 i ha subratllat que el govern espanyol pretén escometre-ho "de comú acord" amb les comunitats i amb la participació "activa" de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Per això, i en primer lloc, ha explicat que cal assignar a cada nivell, com el local, les competències que li són adequades, les pròpies, i les que poden ser delegades, per seguidament analitzar la fórmula de finançament, fet que implica suprimir les anomenades competències impròpies, ha puntualitzat.

En segon lloc, cal estudiar com es financen aquelles amb càrrec als pressupostos autonòmics, o els tributs de què disposen, perquè "no pateixin" els actuals problemes derivats d'una dependència "excessiva" de la construcció.

Beteta ha avançat que el govern treballa en aquesta qüestió en coordinació amb la FEMP, cosa que farà igualment amb les comunitats autònomes que segons els seus estatuts tenen competència en règim local, amb l'horitzó de comptar amb un nou panorama aprovat abans de final d'any.

Segons la seva opinió, cal buscar un volum poblacional adequat per a la despesa pública, cosa que es pot aconseguir de "moltes maneres", com el cas gallec de fusió entre els municipis d'Oza dos Ríos i Cesuras, o potenciant les diputacions, amb rang constitucional i que "tindran un paper rellevant en matèria de finançament del conjunt del sector local", ha resumit.

Preguntat per la intervenció d'alguna comunitat autònoma, Beteta ha assegurat que cap ho ha sol·licitat en aquests moments i ha recordat que la llei d'estabilitat pressupostària, aprovada al Congrés i en estudi al Senat, estableix sis tocs d'atenció amb caràcter previ a aquesta intervenció en un termini de sis mesos.

En tot cas, ha destacat que el govern manté una comunicació fluida amb totes les autonomies, independentment del seu color polític, de manera que farà "que es portin a terme les operacions financeres necessàries per garantir l'equilibri pressupostari".

"No volem intervenir, però si hem d'intervenir, intervindrem, perquè la responsabilitat d'uns comptes equilibrats davant les instàncies europees és del Regne d'Espanya, i per tant del govern d'Espanya", ha afirmat.

El secretari d'estat ha insistit que l'executiu central compta amb la cooperació de totes les comunitats, ja que van manifestar al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) el seu compromís de quadrar els seus comptes, tot i que ha conclòs: "Si alguna no vol o no pot arribarem a la intervenció sense cap dubte".

stats