Economia 21/08/2012

Fedea creu que Catalunya serà la segona comunitat amb més dèficit el 2012

Un informe de la fundació preveu que Catalunya tanqui el 2012 amb un dèficit del 2,5% respecte del 3,72% del 2011, un punt per sobre de l'objectiu autonòmic de l'1,5%. Creu que les comunitats autònomes representen la "principal amenaça" perquè l'Estat pugui complir l'objectiu del dèficit del 6,3% d'aquest any

Ara
2 min

MadridLes comunitats autònomes representen la "principal amenaça" perquè l'Estat pugui complir l'objectiu del dèficit del 6,3% d'aquest 2012, segons un informe de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) sobre la situació financera de les autonomies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe situa les autonomies com "el factor de risc més gran" i entén que "el compliment dels objectius fixats pel govern per les comunitats són més que complicats en un escenari macroeconòmic advers de plena recessió econòmica". Segons les estimacions de Fedea, en el cas que les comunitats implementessin íntegrament les mesures anunciades en els seus plans d'ajust aprovats per Hisenda, el dèficit estimat per a aquest any se situaria en el 2,2% del PIB, set dècimes per sobre de l'objectiu autonòmic de l'1,5%. No obstant això, l'informe considera que si a les retallades dels plans s'hi afegeix l'estalvi de la supressió de la paga extraordinària de Nadal als funcionaris, que no totes les autonomies han dit que aplicaran, el dèficit seria de l'1,92% del PIB, quatre dècimes per sobre de l'objectiu autonòmic de l'1,5%.

Si, per contra, les comunitats no compleixen les expectatives anunciades i mantenen la tendència de despesa del primer trimestre, el dèficit autonòmic es desviaria un 4% del PIB, és a dir, 2,5 punts per sobre del valor esperat (1,5%).

Fedea considera que en el cas que es complissin totes les mesures dels plans d'ajust i sense tenir en compte la supressió de la paga de Nadal, Castella-La Manxa (amb una previsió d'un dèficit del 3,1% respecte del 7,31% del 2011) i Catalunya (estima un dèficit del 2,5% respecte del 3,72% del 2011) serien les comunitats que més es desviarien. En l'altre extrem, només Galícia i Navarra, amb un dèficit de l'1,2% en els dos casos, i La Rioja (1,4%) complirien amb l'objectiu de l'1,5%.

Segons els càlculs de la fundació, el País Basc se situaria a la vora de l'1,5%, Canàries obtindria un dèficit de l'1,6% i Castella i Lleó, de l'1,8%. Andalusia es quedaria en el 2%, Aragó, Madrid, Comunitat Valenciana i Múrcia en el 2,2%, Cantàbria i Astúries en el 2,3%, i Balears i Extremadura en el 2,4%.

stats