Economia 05/03/2012

De Guindos tanca la porta a una flexibilització de l'objectiu de dèficit autonòmic

El ministre diu que els nous objectius de dèficit suposen una “distribució equitativa dels pesos de l'ajust” entre les diferents administracions

Joan Faus
1 min
De Guindos saluda Rato en l'inici d'unes jornades organitzades per Bankia / EFE

MadridEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha descartat avui de forma implícita una flexibilització de l'objectiu de reducció del dèficit públic de les comunitats autònomes per al 2012. El govern espanyol va suavitzar divendres l'objectiu de dèficit del conjunt de l'Estat fins al 5,8%, davant del 4,4% anterior. L'objectiu de dèficit de les autonomies ha passat de l'1,3% anterior a l'1,5%, mentre que el de l'administració central ha anat del 3,2% al 4%. D'aquesta manera, bona part de la retallada recaurà sobre les comunitats autònomes. Andalusia i Catalunya han estat les primers autonomies a demanar el mateix grau de flexibilització que l'administració central.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Quan se li ha preguntat sobre aquesta qüestió, després de participar en unes jornades econòmiques a Madrid, De Guindos ha assegurat que els nous objectius suposen una “distribució equitativa dels pesos de l'ajust” entre les diferents administracions, i que l'executiu és “realista”.

“És un ajust imprescindible que hem d'acceptar absolutament tots. Som tots al mateix vaixell”, ha dit el ministre, que ha afegit que està “convençut” que totes les administracions “aniran en la mateixa direcció”.

Per reduir en un any el dèficit del 5,8% al 4,4% cal retallar uns 29.000 milions d'euros. D'aquesta xifra ja s'han programat 15.000 milions amb el primer pla d'ajust i l'augment de l'IRPF, és a dir, que ara falten 14.000 més, provinents sobretot de les autonomies.

stats