Economia 06/03/2012

Beteta: “No hi ha flexibilitat” amb el dèficit de les autonomies

Les comunitats autònomes volen el mateix marge que l'Estat en el nou objectiu de dèficit públic. Hauran d'estalviar uns 12.320 milions més, la part central de la nova tisorada

Joan Faus
2 min

MadridLes comunitats autònomes tindran molt difícil convèncer aquesta tarda el govern espanyol perquè suavitzi l'objectiu de dèficit autonòmic per al 2012. El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha estat molt clar aquest matí. “No hi ha flexibilitat. Cap”, ha assegurat respecte a la reclamació que li faran part de les 17 comunitats autònomes al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Andalusia i Catalunya –dues de les sis autonomies no governades pel PP– han estat les més crítiques amb la decisió de l'executiu espanyol de ser més generós amb ell mateix, l'administració central, que amb les autonomies en l'ajust de la despesa.

El nou objectiu de dèficit del 5,8% –en comptes del 4,4%– per al 2012 dóna vuit dècimes de marge més a l'Estat –del 3,2% al 4%–, i només dues a les autonomies –de l'1,3% a l'1,5%. Les comunitats són les que més hauran de retallar perquè són les principals responsables de la desviació de 2,5 punts del dèficit de l'any passat. El conjunt d'Espanya haurà d'estalviar aquest any uns 29.000 milions d'euros per passar d'un dèficit del 8,51% al 5,8%: uns 15.000, les autonomies –per passar d'un dèficit del 2,94% al 2011 a l'1,5% de 2012–, i 11.800, l'administració central –del 5,10% al 4%–, dels quals ja n'ha retallat uns 11.580 milions. Per a algunes comunitats l'esforç haurà de ser més gran, com Catalunya, que va tancar el 2011 amb un dèficit del 3,72% i haurà de retallar 2,22 punts si vol complir aquest any.

“L'Estat ha fet molts passos. Els toca a les comunitats autònomes, fer ara els següents”, ha dit Beteta després de participar en unes jornades econòmiques a Madrid. El secretari d'Estat ha insistit que l'executiu és exigent amb les comunitats, però, a canvi, els dóna ajudes. “Quan es va fixar [l'objectiu de] l'1,3% no hi havia els mecanismes addicionals que hi ha ara”, ha subratllat. Unes ajudes que, al seu parer, permeten a les autonomies de disposar, per a aquest any, d'un “finançament molt similar” al del 2011, en contraposició amb l'Estat, que tindrà “bastants menys recursos”.

En aquest sentit, Beteta ha explicat els tres “suports” que proporcionarà el govern central a les autonomies per tal de millorar la seva situació financera. En primer lloc, el programa de 35.000 milions d'euros perquè ajuntaments i autonomies paguin els deutes amb els proveïdors. “Serà un autèntic revulsiu de l'economia i un sanejament de les administracions territorials”, ha dit.

En segon lloc, el govern ha ampliat de cinc a deu anys el període que tenen les comunitats per tornar els diners que van cobrar anticipadament en els últims anys. “Tindran més capacitat [de finançament] disponible”, ha assegurat.

Finalment, les autonomies es beneficiaran també de la pujada de l'IRPF aprovada a finals d'any. Els guanys de la pujada d'impostos s'estimen en uns 6.275 milions, dels quals 5.357 corresponen a l'IRPF i 918, a l'IBI –que recapten els ajuntaments. De la xifra de l'IRPF, "gairebé la meitat" va a les autonomies, i la resta, a l'administració central, segons expliquen des del ministeri d'Hisenda. És a dir, el conjunt de comunitats podrien rebre un màxim de 2.680 milions. Per tant, hauran d'estalviar uns 12.320 milions més, la part central de la nova tisorada.

stats