Economia 06/03/2012

Catalunya s'absté en la votació del nou objectiu de dèficit

Andalusia hi ha votat en contra en el Consell de Política Fiscal i Financera

J.faus/j.rusiñol
2 min

MadridCatalunya s'ha abstingut avui en la votació del nou objectiu de dèficit públic per al 2012, segons han anunciat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. Andalusia hi ha votat en contra i les Canàries també s'han abstingut. Les altres comunitats, gairebé totes del PP, han votat a favor de tancar l'any amb l'1,5% que ha marcat la Moncloa. Catalunya s'ha abstingut per "no enviar cap senyal que pogués confondre sobre el compromís intens de la Generalitat amb l'austeritat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Montoro ha explicat que Catalunya s'ha abstingut perquè volia conèixer els pressupostos de l'any 2012. El ministre ha criticat aquesta decisió perquè el govern espanyol està seguint el “procediment ordinari” en el calendari de preparació dels pressupostos, que es presentaran el 30 de març. “Allà cadascú amb l'excusa que hagi tingut”, ha assegurat.

El ministre ha considerat que és un “debat absurd, incoherent i altament inconvenient” el que generen les queixes d'algunes comunitats, com Catalunya i Andalusia, sobre el fet que l'Estat tingui més marge que les autonomies en el nou objectiu de dèficit públic per al 2012. “No és acceptable aquesta tesi. Ningú ha de tenir mandra a l'hora de reduir la desviació”, ha dit.

El nou objectiu de dèficit del 5,8% –en comptes del 4,4%– per al 2012 dóna vuit dècimes de marge més a l'Estat (del 3,2% al 4%) i només dues a les autonomies (de l'1,3% a l'1,5%). Les comunitats són les que més hauran de retallar perquè són les principals responsables de la desviació de 2,5 punts del dèficit l'any passat. El conjunt d'Espanya haurà d'estalviar aquest any uns 29.000 milions d'euros: uns 15.000 les autonomies i 11.800 l'administració central, dels quals ja ha retallat uns 11.580 milions.

stats