Economia 14/03/2012

Rajoy celebra que Brussel·les accepti un dèficit “més racional i assequible”

El president espanyol diu que la flexibilització de l'objectiu de dèficit suposa un “aval al principi d'ajust realista”. Rajoy no fa autocrítica en les negociacions amb la Unió Europea sobre el dèficit, que l'ha fixat en el 5,3% per a aquest any, inferior al 5,8% que va proposar Espanya

Joan Faus
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tret avui ferro a la decisió de la Unió Europea de rebutjar l'objectiu de dèficit públic del 5,8% per a aquest any proposat per l'executiu i reduir-lo fins al 5,3%. “El més substancial és que s'ha admès una xifra més racional i assequible”, ha dit Rajoy en la compareixença al Congrés de Diputats, en referència al primer objectiu de dèficit, que era del 4,4% per a aquest any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha assegurat que la flexibilització de l'objectiu de dèficit reconeix la “solidesa” dels arguments de l'executiu i suposa un “aval al principi d'ajust realista”.

El president ha reiterat que Espanya “complirà escrupolosament” l'objectiu del 3% el 2013 i ha recordat que l'objectiu del 4,4% per a aquest any havia quedat desfasat després de tancar el 2011 amb un dèficit del 8,51%.

En el torn de rèplica al debat del Congrés, Rajoy ha dit que el “més greu” va ser que l'anterior govern es comprometés a complir l'objectiu del 6% de dèficit públic per al 2011, que va acabar sent del 8,51%. Ha dit que aquest incompliment “ha fet molt de mal” a la credibilitat espanyola.

El president no ha fet autocrítica i ha assegurat que la gestió de les negociacions amb Brussel·les per flexibilitzar l'objectiu de dèficit va ser el “millor procediment”.

D'altra banda, Rajoy ha reiterat que la reducció de la despesa és “imprescindible” per la recuperació econòmica, tot i que ha admès que tindrà a curt termini un “cost en el creixement”.

Ha assegurat que la reducció del dèficit permetrà que Espanya guanyi credibilitat i millori el seu accés al finançament. Ha insistit també en la importància d'adoptar reformes estructurals, la majoria de les quals, ha dit, es faran el primer any de legislatura.

Segons el president, hi ha una “incertesa persistent” en l'economia de la zona euro que “llasta” el creixement i constitueix un “greu obstacle” per a la recuperació.

stats