Economia 09/07/2012

Montoro aposta ara per apujar l'IVA

El ministre canvia d'opinió i diu que "estem en un trànsit cap a una fiscalitat menor per al treball i major en l'àmbit indirecte". Dóna a entendre que l'increment entrarà en vigor aquest any, com demana la UE

Ara / Efe
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha confirmat aquest dilluns que el govern espanyol apujarà l'IVA i ha donat a entendre que l'increment entrarà en vigor aquest any –i no el 2013 com volia l'executiu–, tal com demana la Unió Europea. Ha assegurat que a Espanya "tenim un IVA que es paga poc en comparació amb altres països" i ha avançat que "estem en un trànsit cap a una fiscalitat menor per al treball i major en l'àmbit indirecte".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el curs d'estiu de la Universitat Complutense a San Lorenzo del Escorial, el ministre ha evitat donar xifres i dates concretes, però de les seves paraules es desprèn que l'augment de la base del tribut (actualment en el 18%) serà significatiu: "Si l'IVA el paguessin més els que l'han de pagar no caldria apujar-lo tant. Impossible que ho digui més clar".

Montoro ha recalcat que les conclusions de l'últim Consell Europeu són "bastant explícites" sobre aquesta qüestió, i que l'executiu les complirà "com no pot ser d'altra manera" i com considera que han de fer tots els governs i les institucions europees per sortir com més aviat millor de la crisi.

Les paraules del ministre són molt significatives perquè fins fa poques setmanes criticava amb duresa i considerava ineficient l'augment de la tributació de l'IVA aprovada pel PSOE el 2010 (del 16 al 18%) i prometia per activa i per passiva que el PP no faria el mateix.

Conscient del canvi d'opinió, Montoro ha fet molts esforços a justificar-se. En declaracions als periodistes, ha dit que "tenim una pressió fiscal a Espanya que és la més baixa del món desenvolupat" i que des de 2007 ha caigut la recaptació en 7 punts del PIB, dada que equival a 70.000 milions d'euros. "No hi ha país del món que hagi viscut això, i és el que porta a un canvi de valors i de posició", ha afegit.

D'altra banda, també s'ha referit a la possibilitat d'eliminar la desgravació per compra d'habitatge habitual, com també reclama Brussel·les. Ha assegurat que aquesta és "l'estratègia" però "cal triar bé els temps", de manera que no ha avançat si serà una de les decisions que s'adopti en el Consell de Ministres del proper divendres. El PSOE va eliminar la desgravació però el PP la va introduir als pocs dies d'assolir Mariano Rajoy la presidència. També ha apostat per avançar en la lluita contra el frau fiscal en tots els impostos i "de manera especial" en l'IVA.

Els líders de la UE van sol·licitar a Espanya que ampliï la base imposable de l'IVA perquè hi ha una baixa proporció de recaptació procedent d'aquesta taxa, així com que estableixi un "sistema tributari compatible amb els esforços de sanejament pressupostari i més favorable al creixement, especialment reorientant la pressió fiscal des de la feina cap al consum", és a dir, menys tributació d'IRPF i més d'IVA.

Van reclamar també que es disminueixi la tendència "que provoca el sistema tributari cap a l'endeutament i l'accés a la propietat de l'habitatge (en detriment del lloguer)", és a dir, eliminar la deducció per habitatge.

stats