Economia 20/02/2013

Espanya va tancar el 2012 amb un dèficit per sota del 7% del PIB

Rajoy dóna a entendre que es va situar en el 6,8%, cinc dècimes per sobre de l'objectiu del 6,3%. Es tractaria d'una reducció de 2,1 punts respecte al 2011

J.faus/f.casas
1 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimecres que el dèficit públic d'Espanya −diferència entre ingressos i despeses− es va situar l'any passat per sota del 7% del PIB quan l'objectiu era del 6,3%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el seu discurs en el debat de política general al Congrés de Diputats, Rajoy ha dit que la reducció del dèficit "superarà els 21.000 milions". Tenint en compte que Espanya va tancar el 2011 amb un dèficit del 8,9% i que aquests 21.000 milions representen uns 2,1 punts del PIB, el dèficit del 2012 s'hauria situat al voltant del 6,8%, és a dir, cinc dècimes per sobre de la meta pactada amb Brussel·les.

"El compromís està complert", ha assegurat el president espanyol entre aplaudiments de la bancada del PP, que s'ha vantat dels efectes de la llei d'estabilitat, que permet sancionar i intervenir comunitats autònomes que incompleixin els objectius de dèficit.

A la xifra que ha donat Rajoy del 2012 hi haurà de sumar un punt percentual de les ajudes directes a la banca, una quantitat que, però, no computa a efectes de dèficit excessiu, ja que es tracta d'una operació que només passa una vegada ('one-off') i l'efecte negatiu sobre els comptes públics es corregeix per si sol.

stats