Economia 19/07/2012

Les autonomies que rebin els hispanobons hauran de complir els acords del Consell de Política Fiscal

El ministre De Guindos ho ha anunciat al Congrés. Es tracta, per exemple, de la distribució dels objectius de dèficit. El PSOE diu que el mecanisme busca “acabar” amb les autonomies

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha explicat aquest dijous que les comunitats autònomes que optin al fons de liquiditat dels hispanobons hauran de complir els acords assolits al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), com per exemple la distribució dels objectius de dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De Guindos ha dit, en el debat al Congrés de Diputat sobre el decret del fons de liquiditat, que els governs autonòmics hauran d'aprovar una sol·licitud de petició dels anomenats hispanobons i assolir el "compromís" de complir els acords del CPFF i de la comissió delegada d'afers econòmics.

El fons tindrà una dotació màxima de 18.000 milions d'euros, 12.000 dels qual seran finançats pel Tresor amb càrrec als pressupostos d'aquest any i 6.000 provindran d'un crèdit de la societat estatal Loterías. El fons donarà préstecs a les autonomies que ho desitgin per fer front als venciments dels valors emesos i als atorgats per institucions europees, al finançament del deute públic i les operacions que no puguin ser refinançades per les comunitats.

A canvi, les autonomies perdran sobirania, ja que hauran de presentar un pla d'ajust que asseguri el compliment dels objectius de dèficit i un pla de tresoreria. El ministeri d'Hisenda podrà demanar que es modifiqui el pla, així com enviar una delegació a la comunitat en cas que no estigui complint els venciments.

De Guindos ha reiterat que el fons no implicarà canviar el calendari de les subhastes del Tresor i que els préstecs es donaran mentre “persisteixin les dificultats” de finançament de les autonomies als mercats.

Per la seva banda, el diputat socialista Pedro Saura ha assegurat que el fons busca “acabar” amb les autonomies, ja que l'executiu espanyol és “més exigent” amb elles que amb el sector financer.

stats