Economia 13/07/2012

La pujada de l'IVA s'ajorna fins a l'1 de setembre per salvar la temporada turística

El superreduït es manté al 4%. A canvi de l'increment de l'IVA, es redueixen les cotitzacions socials un punt l'any que ve i un altre el 2014. Montoro reitera que “quan puguem” s'abaixaran els impostos

Joan Faus
1 min

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest divendres que la pujada de tres punts de l'IVA (el tipus general del 18% al 21% i el reduït del 8% al 10%) entrarà en vigor el proper 1 de setembre. D'aquesta forma, afectarà menys la temporada turística.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El superreduït es manté al 4%. A canvi de l'increment de l'IVA, es redueixen les cotitzacions socials un punt l'any que ve i un altre el 2014.

Montoro ha anunciat també que a partir de l'1 de gener del 2013 se suprimirà la deducció per compra d'habitatge, que va recuperar el PP després de guanyar les eleccions. L'IVA superreduït del 4% per la venda d'habitatges passarà a ser del 10% el proper any.

També hi haurà una pujada de la tributació del tabac i canvis en el pagament fraccionat de l'impost de societats per anticipar el pagament per part de les empreses.

El ministre ha reiterat la seva intenció d'abaixar els impostos quan sigui possible i ha insistit que no ha tingut "més remei" que apujar l'IVA, tot i que abans s'hi havia oposat. "És obligat fer-ho per les circumstàncies, recomanacions, per la situació de prioritat absoluta de reducció del dèficit públic, recessió greu i successiva", ha dit.

Montoro també s'ha referit als canvis en la funció pública, com la supressió de la paga de Nadal per als funcionaris, que serà compensada a partir del 2015 amb una contribució al fons de pensions, la reducció dels dies lliures i dels alliberats sindicals.

stats