Economia 23/07/2012

De Guindos diu que "per descomptat" no es planteja demanar un rescat complet d'Espanya

El ministre diu que "Espanya és un país solvent" i que no serà rescatada perquè "té capacitat de creixement" i "no té els problemes d'altres països" que van rebre un rescat complet europeu. De Guindos torna a instar el BCE a comprar deute espanyol

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat aquest dilluns que "per descomptat" el govern espanyol no es planteja demanar a Europa un rescat complet de l'economia espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Abans de la seva compareixença al Congrés de Diputats per explicar el rescat europeu a la banca, el ministre ha tornat a demanar al Banc Central Europeu (BCE), sense citar-lo, que compri deute espanyol al mercat secundari per frenar l'escalada de la prima de risc. "En aquestes situacions d'incertesa, excés de volatilitat i comportaments d'irracionalitat, l'única manera d'actuar va més enllà de la capacitat dels governs", ha dit.

"Hi ha situacions d'irracionalitat en el comportament dels mercats, de nerviosisme extrem, que no poden ser abordades pels governs. Ho han de ser des d'altres punts de vista perquè no només afecten Espanya. Espanya és l'escullera de la incertesa de la zona euro, però va més enllà", ha afegit De Guindos, que ha dit que la situació només pot ser abordada amb "actuacions a curt termini".

En la mateixa línia, De Guindos ha dit que el rescat europeu a la banca trencarà part del vincle entre deute sobirà i financer però "no podrà acabar amb totes les tensions actuals". El ministre ha reiterat que el govern "ha fet tot el que s'havia de fer", donant a entendre que l'única solució a la incertesa actual pot provenir de les institucions europees.

En la seva compareixença, el ministre ha dit que "Espanya és un país solvent" i que no serà rescatada perquè "té capacitat de creixement" i "no té els problemes d'altres països" que van rebre un rescat complet europeu, és a dir Grècia, Irlanda i Portugal.

Ha insistit que "el que necessita Espanya és temps i finançament" i que el rescat europeu a la banca ajuda a aconseguir ambdues variables. I s'ha mostrat optimista: "Si aconseguim convèncer als mercats que estem posant en ordre les finances públiques i que hi ha sostenibilitat, la solvència de l'economia espanyola serà evident".

D'altra banda, el ministre ha dit que són els "dubtes" sobre el futur de l'euro "el que fa que els mercats sobrereaccionin" i ha posat d'exemple les "fortes divergències sense raons objectives" entre els interessos que paguen els països europeus per finançar-se, per exemple Espanya al 6% i Alemanya a preus negatius. També ha atribuït la situació econòmica actual a la gestió de l'anterior govern socialista. "Són els desequilibris previs el que ens fa vulnerables", ha subratllat.

stats