Economia 20/07/2012

Economia aposta per un únic 'banc dolent' que no només agrupi actius immobiliaris

La decisió encara no està presa i s'acabarà de definir a finals d'agost. El preu dels actius es fixaria amb un "valor econòmic a llarg termini"

Joan Faus
1 min

MadridEl ministeri d'Economia aposta per crear un únic 'banc dolent' per a totes les entitats que rebin ajudes públiques i que aquestes hagin de transferir-hi tots els actius crediticis problemàtics i no només els immobiliaris, segons han explicat aquest divendres fonts del ministeri. La decisió encara no està presa i s'acabarà de definir a finals d'agost.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Economia considera que el "temps raonable" de vigència d'aquest banc seria de deu anys i que el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) no ha de tenir una participació majoritària a la societat. Tampoc s'ha decidit com es valoraran els actius però el ministeri aposta perquè sigui un "valor econòmic a llarg termini", és a dir, no el preu actual sinó una estimació, i perquè el valor variï segons el tipus d'actiu.

El FROB –que rebrà els diners del rescat europeu de fins a 100.000 milions– serà l'encarregat de comprar els actius a les entitats que rebin ajudes públiques i ho podrà fer de tres formes diferents i potser compatibles: donant-los bons del mecanisme d'ajuda europeu, directament diners o una petita participació de capital al 'banc dolent'. D'aquesta forma, Economia descarta que una part dels diners del rescat europeu a la banca vagin directament al 'banc dolent', com s'havia especulat en els últims dies.

D'altra banda, les mateixes fonts han explicat que està obert el requisit que estableix l'acord del rescat perquè les caixes perdin capacitat de control als bancs comercials perquè no "dóna un termini" concret.

stats