Economia 03/07/2012

Krugman alerta d'una “crisi regional” a Europa si el BCE no abaixa els tipus d'interès

El premi Nobel d'Economia diu que si es manté la doctrina de l'austeritat impulsada per Berlín i no augmenta l'inflació “l'euro es trencarà”

Joan Faus
2 min

MadridEl premi Nobel d'Economia Paul Krugman ha advertit aquest dimarts que si el Banc Central Europeu (BCE) no abaixa el proper dijous els tipus d'interès, actualment en l'1%, podria produir-se una "crisi regional" a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una conferència impartida a la Fundació Rafael del Pino, Krugman ha assegurat que el mateix podria haver succeït si a la cimera europea de la setmana passada no s'hagués acordat la possibilitat d'injectar els diners del rescat europeu directament als bancs espanyols i que el fons de rescat compri deute dels països amb problemes.

El Nobel d'Economia ha recomanat als líders europeus prendre mesures en tres àmbits per evitar el "desastre", és a dir la ruptura de la zona euro. En primer lloc, que els bancs puguin ser rescatats per la Unió Europea (UE) i no només pels estats per tal de compartir riscos i evitar un augment del deute públic. En aquest sentit, ha dit que amb l'acord europeu de la setmana "potser que finalment ens hi estem apropant". En segon lloc, que el BCE compri deute dels països que han de pagar interessos molts alts -"inacceptables"- per finançar-se als mercats, com Espanya i Itàlia. És a dir, que la UE tingui una política monetària. En darrer lloc, ha demanat augmentar la inflació a Europa. "Si no pots abaixar els sous espanyols, puja els alemanys perquè hi hagi més inflació i Espanya guanyi competitivitat", ha explicat. Per exemple, ha suggerit que la inflació augmenti fins el 3%. El BCE té com a objectiu un màxim de 2% d'inflació però la inflació interanual dels països de l'euro es va situar al juny al 2,4%.

Krugman ha alertat que si la UE no aposta per aquesta via i manté la doctrina de l'austeritat impulsada per Berlín "l'euro es trencarà", tot i que ha insistit en que no és la seva voluntat. Al seu parer, Espanya és "l'epicentre" de la crisi europea i és "on es decidirà el futur de l'euro".

stats