Economia 27/06/2012

El Sabadell alerta que el rescat europeu reduirà la concessió de crèdits

"El crèdit bancari s'endurirà. Hi haurà menys crèdit i serà més car", assegura Oliu, que manifesta la seva preocupació per la forma en què es resoldrà la competència entre els grups públics i privats. Diu que els eurobons serien una solució millor que el rescat a la banca

Joan Faus
2 min

SantanderEl president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha assegurat aquest dimecres que el rescat europeu a la banca espanyola i l'enduriment de les necessitats de capital del sector reduiran la concessió de crèdits. "El crèdit bancari s'endurirà. Hi haurà menys crèdit i serà més car", ha dit en unes jornades de la Universitat Menéndez Pelayo a Santander, organitzades per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) i el BBVA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Oliu ha explicat que les entitats solvents hauran de reduir la concessió de crèdits per millorar la seva solvència i poder evitar així haver de demanar ajudes públiques per complir amb les necessitats de capital per a un escenari advers a partir del que determinin les auditories a la banca que es coneixeran al setembre. Ha considerat, a més, que els grups nacionalitzats tampoc obriran l'aixeta del crèdit, ja que hauran de prioritzar el retorn de les ajudes. Tot i les crítiques a aquestes "mesures procícliques", ha dit que són "absolutament necessàries".

En aquest sentit, ha pronosticat que el crèdit només es restaurarà amb "comptes públics ordenats" i la resolució dels "dubtes" sobre el futur de l'euro. En aquell moment, es relaxaria la prima de risc i el crèdit tornaria a fluir de "forma normalitzada".

També s'ha referit al futur de les quatre entitats nacionalitzades (Bankia, Novacaixagalicia, Banc de València i CatalunyaCaixa). Ha admès que la situació de les dues últimes s'ha complicat després que el govern espanyol suspengués 'sine die' la seva venda i ha admès la seva preocupació per la forma en què es resoldrà la competència entre els grups públics i privats.

D'altra banda, ha dit que seria millor per a Espanya que se li concedissin eurobons –emissions de deute conjuntes a Europa– que no el crèdit de fins a 100.000 milions del rescat europeu. "Millor això que que ens deixin els diners en un estat d'intervenció", ha afegit.

stats