Economia 27/07/2012

L'FMI empitjora les previsions econòmiques d'Espanya i en culpa les retallades

L'organisme duplica la seva previsió inicial i preveu una caiguda del PIB de l'1,2% per al proper any. Madrid estima un descens del 0,5%

Joan Faus
2 min

MadridEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha empitjorat les seves previsions econòmiques per a Espanya per al proper any, amb una estimació de caiguda del PIB de l'1,2%, el doble del que havia pronosticat fins ara. La setmana passada el govern espanyol va revisar les seves previsions per al proper any, amb una caiguda del PIB del 0,5% en lloc del creixement del 0,2% anunciat a l'abril.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe de l'FMI, que ha difós aquest divendres el ministeri d'Economia, atorga part de la responsabilitat del deteriorament econòmic al nou paquet de retallades de 65.000 milions aprovat per Madrid. "Les noves mesures de consolidació fiscal tindran un impacte significatiu en el creixement sobre tot el 2013", assegura el document. També empitjora les previsions per a aquest any, del -1,5% al -1,7%.

L'organisme assegura que el panorama econòmic d'Espanya "segueix sent molt difícil, i vulnerable a significatius riscos a la baixa", i demana adoptar de forma "creïble a mitjà termini" una estratègia de consolidació fiscal, la reestructuració del sector financer i reformes estructurals. Però admet que bona part de la sortida d'Espanya de la crisi depèn d'Europa. "L'èxit d'aquesta estratègia en la restauració de la confiança, l'ocupació i el creixement depèn de manera crítica també sobre els progressos realitzats a nivell europeu en l'enfortiment de la unió monetària", subratlla.

L'FMI lloa el rescat europeu a la banca espanyola i les condicions que implica, però demana "esforços addicionals" per "millorar la supervisió, la gestió de crisis i el marc de resolució". També elogia el nou paquet d'ajustos de 65.000 milions d'euros per als propers dos anys i mig però admet que uns "pocs" membres de l'organisme preferirien una retallada més gradual.

Finalment, també lloa la reforma laboral aprovada per l'executiu, però demana que es complementi amb "mesures addicionals per millorar els mercats de productes i serveis, i l'entorn empresarial".

stats