Economia 27/07/2012

Defraudar a la Seguretat Social més de 50.000 euros podrà comportar una pena de sis anys de presó

El consell de ministres ha aprovat un pla contra el frau laboral

Efe
2 min

MadridEls fraus a la Seguretat Social superiors a 50.000 euros, tant per l'impagament de quotes com per l'obtenció indeguda de deduccions, seran perseguits amb penes de fins a sis anys de presó, mentre que el delicte no prescriurà fins que hagin passat deu anys. Així consta en la reforma del Codi Penal, aprovada aquest divendres pel consell de ministres i explicada en roda de premsa per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que crea una nova pena màxima de sis anys per als delictes de frau contra la Seguretat Social i en matèria fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, es redueix la quantia mínima de defraudació a la Seguretat Social perseguida penalment, de 120.000 a 50.000 euros, i s'inclou en aquesta quantitat tot el deute no prescrit en un període de quatre anys. La pena màxima de sis anys s'aplicarà també al frau que es cometi utilitzant "empreses fantasma" (independentment de la quantia), que són aquelles sense activitat real que simulen relacions laborals amb l'únic propòsit d'obtenir prestacions o subvencions públiques.

Així mateix, se sancionaran les persones que donin feina en tallers clandestins a una pluralitat de treballadors sense comunicar-ne l'alta a la Seguretat Social o sense haver obtingut la corresponent autorització de treball. Pel que fa als delictes fiscals, la pena màxima de sis anys i la prescripció als deu anys s'aplicarà als fraus que excedeixin els 600.000 euros o a aquells que s'hagin comès en el si d'una organització o grup criminal. També s'aplicarà quan s'usin testaferros, negocis fiduciaris o paradisos fiscals que dificultin o ocultin la identitat de la persona obligada a declarar.

D'altra banda, es faculta l'administració tributària a no paralitzar un procediment de recaptació per l'existència d'un procés penal, llevat que el jutge ordeni una altra cosa. En les trames d'estafa d'IVA ja no serà necessari esperar un any per denunciar els fraus superiors a 120.000, de manera que es poden perseguir de forma immediata.

A més, s'estableix una "rebaixa important" de la pena per la reparació del perjudici econòmic causat a la hisenda pública, que s'aplicarà dins dels dos primers mesos després d'haver rebut una citació judicial i en els casos en què el contribuent col·labori en la identificació d'altres responsables.

stats