Publicitat
Publicitat

Les famílies a punt de quedar-se sense ingressos podran donar el pis al banc per saldar la hipoteca

El govern espanyol permetrà la dació en pagament per a les famílies amb tots els seus membres a punt d'esgotar les prestacions de l'atur. Quan se'ls embargui l'habitatge, podran seguir-hi dos anys, fins que se'ls desnoni. L'aplicació de la dació en pagament serà voluntària i les entitats financeres que l'acceptin rebran incentius fiscals

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anunciat avui que el govern espanyol impulsarà canvis legals i un codi de bones pràctiques que permetrà la "possibilitat" de la dació en pagament per a un col·lectiu determinat de persones aturades, que podran entregar a l'entitat financera el seu habitatge per saldar la hipoteca. De Guindos ha dit que podran optar a aquesta possibilitat aquelles persones que tinguin tot el seu nucli familiar a l'atur i a punt d'esgotar les prestacions, un patrimoni insuficient i sigui el seu primer habitatge.


En la seva compareixença al Congrés de Diputats, el ministre ha assegurat que aquest col·lectiu de persones podrà seguir vivint en el seu habitatge impagat durant un "temps prudencial" d'almenys dos anys des que se'ls ha embargat el pis o la casa, fins que se'ls desnoni. Aquest termini de dos anys podria ser "prorrogable" més temps per mitjà del pagament d'una renda a l'entitat financera.

La "possibilitat" de la dació en pagament formarà part del codi de bones pràctiques que el govern espanyol promourà entre el sector bancari perquè hi hagi una adhesió voluntària de les entitats . L'executiu incentivarà l'aplicació del codi de bones pràctiques i permetrà a les entitats financeres deduir-se fiscalment les pèrdues en què incorrin per posar en pràctica les mesures d'ajuda als morosos hipotecaris previstes al codi.


A més, De Guindos s'ha mostrat partidari que s'apliquin a aquestes famílies amb pocs ingressos als pagaments inicials dels préstecs una proporció més gran de capital principal en detriment dels interessos , al contrari del que passa ara . També ha demanat a les entitats financeres "coresponsabilitat" en les "divergències excessives" en la taxació i l'execució del valor de la hipoteca. És a dir, que les entitats financeres assumeixin part de la càrrega quan l'immoble no cobreixi el valor del préstec.

Tot i aquest anunci, el ministre ha insistit que la dació en pagament es permetrà per a un col·lectiu determinat de persones, ja que ha considerat que si es generalitzés podria minvar el sistema de garanties jurídic, causar “problemes” en la concessió de crèdits en el futur i augmentar els tipus d'interès.

De Guindos ha dit que el govern espanyol encara ha de definir els detalls d'aquesta mesura, que també vol fomentar la solució extrajudicial d'aquests litigis, que podrien resoldre les notaries davant de la “lentitud” de la justícia.


Etiquetes

Més continguts de