Economia 02/08/2013

El govern espanyol encomana a l'OCDE l'avaluació de la reforma laboral

L'ARA ja ho va avançar el 15 de juliol. La Moncloa diu que la norma ha evitat 225.000 acomiadaments. Báñez només contempla "ajustos menors" a la llei

Joan Faus
2 min

MadridEl govern espanyol ha presentat aquest divendres un informe d'avaluació de la reforma laboral aprovada el febrer del 2012 i ha decidit que sigui l'OCDE l'organisme independent encarregat d'avaluar la reforma, previsiblement la propera tardor, tal com ja va avançar l'ARA el 15 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la titular d'Ocupació, Fátima Báñez, ha explicat que l'informe de l'executiu considera que la reforma laboral ha contribuït a evitar la destrucció de 225.000 llocs de treball en el seu primer any d'aplicació. El document també considera que l'economia espanyola serà capaç de generar ocupació a partir d'una taxa de creixement d'entre l'1 i l'1,2%, quan abans era a partir del 2%.

Preguntada sobre si el govern introduirà modificacions a la reforma després de l'informe de l'OCDE, Báñez ha dit que "la reforma laboral està feta" i que només es faran "ajustos menors". Posteriorment, fonts del ministeri han aclarit que es referia a canvis com una simplificació dels tràmits per fer un contracte laboral, i han descartat abaratir més l'acomiadament.

Objectiu: Garantir-se una anàlisi satisfactòria

Amb l'elecció de l'OCDE com a avaluador independent de la reforma laboral aprovada el febrer del 2012 –que va abaratir l'acomiadament, va impulsar la baixada unilateral de salaris i va incrementar la flexibilitat interna a les empreses–, l'executiu de Mariano Rajoy es garanteix una anàlisi positiva, ja que l'organisme no només ha lloat la reforma més d'un cop, sinó que també ha demanat que vagi més enllà.

En un informe de finals de maig sobre la seva trentena de països membres, l'OCDE va reclamar a Espanya més "flexibilitat" perquè les empreses contractin, i va apuntar a la negociació col·lectiva demanant que es limiti encara més la pròrroga dels convenis que caduquen. A més, va insistir que se solucioni la dualitat entre treballadors fixos i eventuals, tot i que no va referir-se en concret al model de contracte únic que proposa Brussel·les.

L'organisme va ser més explícit el novembre del 2012, quan va presentar el seu informe biennal sobre l'economia espanyola. El document proposava rebaixar la indemnització per a l'acomiadament improcedent –que ara és de 33 dies per any treballat–, ja que segueix sent alta en comparació amb altres països. I llavors sí que apostava per avançar cap a un contracte únic amb indemnitzacions per acomiadament que vagin creixent d'acord amb el temps treballat. L'OCDE també advocava per posar fi a la jubilació parcial i endurir els requisits per optar a la pensió completa i la de viduïtat. A més, demanava vigilar el cobrament de l'atur i un pla de xoc per als joves sense feina.

stats