Economia 24/07/2013

Els treballadors a temps parcial ja no hauran de cotitzar 15 anys per cobrar una pensió

El govern espanyol adapta la llei a una sentència del Tribunal Constitucional

Joan Faus
1 min

MadridEl secretari d'estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, ha anunciat aquest dimecres que el govern espanyol reduirà en els propers mesos el període mínim de cotització perquè un treballador a temps parcial pugui cobrar una pensió contributiva de jubilació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la seva compareixença al Congrés de Diputats, Burgos ha explicat que per tal d'adaptar-se a una sentència del Tribunal Constitucional al març el període mínim de cotització ja no serà de 15 anys pel treballadors a temps parcial. El període mínim de cotització exigit s'ajustarà a un "coeficient de parcialitat" que es correspondrà al percentatge de parcialitat de la jornada laboral respecte a la de temps complet. En concret, els dies treballats del període es dividiran per el dies que va estar el treballador d'alta a la Seguretat Social.

Per exemple, si un treballador tingués un coeficient de parcialitat del 50% (és a dir, la seva jornada laboral seria la meitat d'una completa) el període mínim de cotització que hauria d'acreditar no seria de 15 anys sinó de 7,5.

No obstant, la quantia de les prestacions seran més baixes que en el cas de les persones que han treballat més temps. Per calcular el valor, a la base reguladora (la mitjana de les bases de cotització en els últims 16 anys) se li aplicarà un tant per cent en funció dels anys cotitzats que donarà com a resultat la quantia de la pensió. Es partirà del període mínim de cotització del treballador al qual se li aplicarà un 50% sobre la base reguladora. A partir d'aquest període mínim, tot el temps que el superi incrementarà aquest percentatge en funció de l'escala general de la jubilació ordinària.

stats