El govern espanyol recorre a la 'guardiola' de les pensions

L'Estat agafarà 3.060 milions del fons de reserva de la Seguretat Social per poder pagar aquesta partida

El govern espanyol apujarà un 1% les pensions el 2013 però per poder-ho i pagar les d'aquest any haurà d'adoptar una decisió inèdita: recórrer per primera vegada als 3.063 milions d'euros del fons de reserva de la Seguretat Social, l'anomenada guardiola de les pensions

El que continua sent una incògnita és si es revaloritzaran al novembre, com marca la llei, les pensions d'aquest any, que també van pujar un 1%. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va evitar confirmar-ho. Actualitzar-les podria costar uns 4.000 milions tenint en compte que la inflació es va situar a l'agost en el 2,7% i segons els experts és possible que al novembre escali fins el 3% a no ser que el govern tingui èxit en el seu intent de forçar les petrolieres a abaixar el preu dels carburants.

Aquest augment de les pensions força el govern a fer marxa enrere, i no abaixarà, com havia dit, un punt el cost de les cotitzacions socials. Els pressupostos del 2013 posen l'accent en la despesa social però es veuen condicionats per l'increment del 33% de la partida per pagar els interessos del deute que es menja bona part de l'estalvi.

Podeu llegir-ho a l' Ara Premium.

Més continguts de