Economia 03/08/2012

Rajoy no descarta demanar al fons de rescat que compri deute

El president del govern espanyol descarta abaixar pensions i diu que ajuda les autonomies

Joan Faus
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no ha descartat demanar aquest divendres al fons de rescat europeu que compri deute sobirà. En la seva primera roda de premsa després d'un consell de ministres, ha dit que vol conèixer primer les mesures anunciades pel Banc Central Europeu (BCE) –que estan condicionades a aquesta petició– per veure si són "adequades" i aleshores prendrà "una o altra decisió". "Faré el que convingui als interessos generals dels espanyols, però encara no coneixem el que s'està plantejant", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rajoy ha explicat que la "major preocupació" del govern espanyol són els aturats i les "moltes" empreses amb problemes que han hagut de tancar, i ha admès que li preocupa la falta de creixement per absència d'activitat. El president espanyol ha tornat a insistir en la importància de reduir el dèficit públic, tot i que ha admès que algunes de les mesures adoptades poden ser "discutibles". "Durant molt de temps hem viscut demanant crèdit i gastant més del que teníem", ha dit, i ha afegit: "Hem viscut amb massa crèdit i ara cal refinançar-lo, cosa que és molt difícil, i si no, s'ha de demanar prestat amb uns interessos molt elevats". "L'economia és la major preocupació dels espanyols", ha assegurat aquest divendres". S'ha compromès a continuar amb les reformes però ha descartat abaixar pensions i fer una remodelació de govern.

El president del govern ha dit que "la sortida de la crisi és un objectiu nacional" i que les comunitats autònomes hauran de continuar fent esforços en la reducció del dèficit. En aquest sentit, ha assegurat que l'executiu no s'ha "desentès" de la situació de les comunitats, i ha posat d'exemple la decisió de duplicar el període per tornar els deutes a l'Estat o el fons de liquiditat per fer front als venciments de deute.

Rajoy ha explicat, a més, que ha enviat una carta a les autoritats europees en què demana que la unió bancària s'aprovi al desembre.

stats