Economia 07/08/2012

Els sindicats traslladen al rei Joan Carles la necessitat de convocar un referèndum sobre les retallades de Rajoy

El monarca espanyol ha rebut el migdia d'aquest dimarts els líders sindicals Ignacio Fernández Toxo (CCOO) i Cándido Méndez (UGT) en la primera visita conjunta al Palau de la Zarzuela des de fa dos anys i mig

Ara / Agències
3 min
D'esquerra a dreta, Ignacio Fernández Toxo (CCOO), el rei Joan Carles i Cándido Méndez. / EMILIO NARANJO / EFE

MadridEls secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i de la UGT, Cándido Méndez, han exposat aquest dimarts al rei Joan Carles al Palau de la Zarzuela la seva visió crítica de les últimes mesures d'ajust impulsades pel govern de Mariano Rajoy, així com la seva anàlisi de l'actual escenari de crisi econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la primera visita conjunta al Palau de la Zarzuela des de fa dos anys i mig, Méndez i Fernández Toxo han estat rebuts pel monarca al Saló d'Audiències de la Zarzuela, on els dos líders sindicals, amb corbata de tons blaus, han saludat el rei amb un "bona tarda". Fernández Toxo ha completat la salutació amb el comentari "quant honor", mentre que Méndez ha preguntat al rei "com està?", i, en respondre Joan Carles amb un "bé"somrient, el líder d'UGT ha afegit: "Me n'alegro molt".

Mentre posaven junts per als mitjans gràfics, el rei ha tingut l'oportunitat d'intercanviar uns primers comentaris distesos amb els seus convidats i, a continuació, tots tres han passat al despatx del monarca per mantenir-hi una reunió a porta tancada.

Urgència d'un plebiscit

Méndez i Toxo han traslladat la necessitat de dur a terme un referèndum per tal que els ciutadans decideixin sobre les polítiques que ha adoptat el govern espanyol per fer front a la crisi. Així ho han fet saber a través d'un comunicat emès per les dues organitzacions després de la reunió. Consideren que aquestes mesures i actuacions estan condicionant i transformant de "manera radical, i en ocasions dramàtica, la vida de moltes persones i el futur del conjunt de la població".

Segons Méndez ha dit al matí a RNE, els sindicats han fet saber al monarca la seva "enorme preocupació" per la situació i les retallades de l'executiu de Rajoy, que consideren que "estan agreujant més la recessió i provoquen més destrucció d'ocupació". El líder d'UGT ha assenyalat que aquestes polítiques, que van començar el maig del 2010, estan portant la situació a extrems "intolerables i inadmissibles" i són un "fracàs total". També ha explicat que la trobada ha estat una iniciativa del monarca.

Fa un any i mig, el 9 de febrer del 2011, Fernández Toxo i Méndez havien acudit a la Zarzuela, però al costat de Rosell i Terciado, en ocasió de la signatura del pacte social i econòmic subscrit amb l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. El final d'aquella ronda de reunions, en què el monarca va ser informat sobre la marxa del diàleg social i les reformes econòmiques, va coincidir amb la convalidació al Congrés de la reforma laboral impulsada pel govern de Mariano Rajoy.

La primera visita conjunta a la Zarzuela dels secretaris generals de CCOO i UGT –que fins llavors havien estat rebuts pel rei per separat– va tenir lloc al febrer del 2010, i van analitzar amb Joan Carles el contingut de l'acord salarial per tres anys assolit amb la CEOE i CEPYME.

Trobada pública, després de reunir-se en privat

Aquesta segona trobada conjunta amb el rei dels dos líders sindicals es produirà uns dies després de la reunió secreta que van mantenir amb Rajoy el 26 de juliol, en què el cap de l'executiu els va presentar la seva visió de la crisi i les reformes en marxa, mentre que Fernández Toxo i Méndez van informar del calendari de mobilitzacions contra el seu últim pla d'ajust de 65.000 milions.

Abans, el 5 de juliol, els secretaris generals de CCOO i UGT havien mantingut una trobada amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. Els sidnciats han rebutjat durament els nous ajustos aprovats el 13 de juliol pel govern i han advertit que no descarten convocar una nova vaga general contra la seva política econòmica.

A més, tots dos han acusat Rajoy d'utilitzar a favor seu la figura del rei, que va presidir el dia 13 el consell de ministres deliberatiu que va precedir l'aprovació de l'ajust de 65.000 milions d'euros.

L'endemà, Méndez va subratllar que el rei representa el valor de l'equilibri, i Fernández Toxo va lamentar alguns comentaris del monarca sobre els nous ajustos i els va atribuir al fet que només en coneixia les grans línies, per la qual cosa va pronosticar que, quan en conegués tot el contingut, canviaria el seu discurs.

stats