Economia 19/12/2012

Rajoy demana una flexibilització dels objectius de dèficit però nega que la distribució amb les autonomies sigui "injusta"

El president espanyol justifica en "partides rígides i intocables" i d'altres molt afectades per la crisi el fet que l'Estat no repartís amb les comunitats el marge extra que li va donar Brussel·les

Joan Faus
1 min

Madrid"Esclar que m'agradaria tenir uns altres ritmes". Així s'ha expressat aquest dimecres, en el ple del Congrés de Diputats, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en resposta a una intervenció del líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, en què demanava una flexibilització dels objectius de dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de tancar 2011 amb un dèficit del 8,9%, els objectius de reducció de la despesa del conjunt d'Espanya són del 6,3% aquest any, del 4,5% el 2013 i del 2,8% el 2014. No és la primera vegada que Rajoy dóna a entendre que voldria que les autoritats europees li donessin més temps a Espanya per reduir el dèficit públic.

Tot i aquesta petició de relaxació, el president espanyol ha negat que la distribució dels objectius de dèficit amb les comunitats autònomes sigui injusta, com li ha recriminat el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida. "No és just dir que l'estat és injust a l'hora de distribuir dèficit i més quan s'ha fet un gran esforç per atendre les necessitats de tots" ha assegurat Rajoy, que també s'ha justificat en el fet que els pressupostos de l'estat tenen "partides rígides i intocables", com les aportacions a la UE o les classes passives, i d'altres molt afectades per la crisi, com les pensions, les prestacions d'atur o els interessos del deute.

Cal recordar que fa uns dies en una entrevista a l'ARA, Amadeu Altafaj, el número dos del gabinet d'Olli Rehn, el comissari d'Economia de la Comissió Europea, va reclamar que el govern central comparteixi amb les comunitats les pròrrogues concedides per Brussel·les a l'Estat.

stats