Economia 30/04/2013

El govern espanyol admet que l'austeritat enfonsa l'economia i dispara l'atur a curt termini

Calcula que les mesures per reduir el dèficit han restat en un any 2,58 punts al PIB i 1,9 a l'atur, però que a partir del quart any la tendència es revertirà

Ara
1 min
Mariano Rajoy, aquest dilluns, en la cloenda de l'assemblea anual de l'Institut de l'Empresa Familiar / EFE

MadridEl govern espanyol admet que l'austeritat enfonsa l'economia i dispara l'atur a curt termini, com fa mesos que adverteixen destacats experts i el Fons Monetari Internacional (FMI). En el document del pla estatal de reformes, publicat aquest dimarts, l'executiu reconeix que les mesures per reduir el dèficit públic (a través de retallades de la despesa i pujades d'impostos) han restat en un any 2,58 punts percentuals al PIB i 1,9 a l'atur. A més, adverteix que "l'impacte més gran" es produeix en el segon any des de l'aplicació d'aquestes mesures, és a dir, durant el 2013.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant això, la tesi de la Moncloa és que es tracta d'una aposta de futur perquè a partir del quart any la tendència es revertiria. Així, preveu que en deu anys, és a dir, el 2022, les mesures de consolidació fiscal tindran un impacte sobre el PIB de 0,76 punts percentuals i de 9,12 en el cas de l'atur.

A més, el govern considera que hi ha mesures que sí que han tingut un impacte positiu en el seu primer any en vigor. Per exemple, calcula que el fons per pagar proveïdors i el fons de liquiditat per a les comunitats autònomes han tingut un impacte positiu d'un punt sobre l'economia i de 0,8 sobre el mercat laboral.

stats