Economia 01/05/2013

Els sindicats demanen a Rajoy un gran pacte per sortir de la crisi i descarten una vaga general a curt termini

Les ofertes d'acords per superar la "situació d'emergència absoluta" marquen la celebració del dia del treball

Joan Faus
2 min
El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, i el de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ahir en una roda de premsa abans de la manifestació de Madrid.

MadridEls secretaris generals de la UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, han tornat a demanar aquest dimecres, amb motiu del dia internacional dels treballadors, un gran pacte polític, social i econòmic per sortir de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa prèvia a la manifestació de Madrid −a tot l'Estat se'n celebraran més de 80 sota el lema 'No tenen límits. Lluita pels teus drets'−, Méndez ha dit que els 6 milions d'aturats, el 57% dels joves a l'atur i el 51% dels aturats que no reben cap compensació econòmica són "una raó suprema i molt contundent" per manifestar-se aquest 1 de maig. "Aquesta xifra és l'exponent clar i dramàtic del fracàs de les polítiques d'ajust", ha afirmat.

En aquest sentit, ha assegurat que les dramàtiques xifres d'atur han de marcar "un abans i un després". "Cal canviar les prioritats. Si es manté com a prioritat la lluita contra el dèficit públic no ho aconseguirem, i seguirà augmentant l'atur i s'agreujarà la crisi", ha alertat.

D'aquesta manera, Méndez ha tornat a demanar al govern espanyol "un gran acord social i polític a favor de la recuperació econòmica" en tres eixos: apostar per una política de solidaritat, d'estímuls i d'una austeritat més raonable. La proposta arriba uns dies després que el PSOE i els empresaris demanessin al president Mariano Rajoy un pacte d'estat per sortir de la crisi. Rajoy va recollir el guant, però va admetre que l'entesa serà difícil, com també han fet aquest matí els sindicats. "No ho volem com un pacte d'adhesió infranquejable a les previsions del govern", ha alertat el líder de la UGT.

Per la seva banda, Toxo ha afirmat que "hi ha alternatives i que cal buscar-les des d'un gran consens", perquè Espanya viu una "situació de gran emergència nacional". En aquest sentit, ha reclamat un "gran acord nacional" per canviar el model econòmic i impulsar la protecció dels llocs de treball. "Estem disposats a assumir la nostra quota de responsabilitat, però el govern té l'obligació de liderar un gran compromís nacional per treure el país d'aquesta situació", ha subratllat.

La possibilitat de la vaga general es manté a la "recambra"

Després de la roda de premsa, Toxo ha assegurat, en declaracions a l'ARA, que la possibilitat de convocar la tercera vaga general contra Rajoy és una possibilitat que es manté a la "recambra", però que ara mateix no és una prioritat a curt termini perquè l'objectiu és assolir un gran acord amb el govern. Tot i així, el líder de CCOO ha admès que l'empitjorament de les previsions econòmiques −especialment de l'atur− anunciades divendres passat augmentaran la conflictivitat social i fa que la possibilitat de la vaga general sigui més gran que fa unes setmanes.

stats