Economia 07/05/2013

El Banc d'Espanya preveu un augment dels impagaments de crèdits

El supervisor avisa que malgrat les millores "encara perdura la incertesa en els mercats i la debilitat del sector real de l'economia" i demana prosseguir amb els ajustos i les reformes

Joan Faus
2 min
DETALL A DETALL, LA REFORMA FINANCERA AGAFA LA FORMA QUE VOL EL FROB El governador del Banc d'Espanya, Luis Maria Linde, acompanyat del president de l'Associació de Mercats Financers, Enrique Prados, ahir a Madrid, a l'arribada a la convenció anual financera. El banc dolent sembla que ha aconseguit que els grans bancs, com el Santander, acceptin participar en el capital de la societat Sareb.

MadridEl Banc d'Espanya alerta, en el seu últim informe d'estabilitat financera publicat aquest dimarts, de l'augment del risc d'impagament de crèdits. "Els actius dubtosos del crèdit al sector privat, més enllà de la seva reducció derivada dels traspassos de les entitats a la Sareb [el 'banc dolent' que agrupa el totxo tòxic de les entitats nacionalitzades], han seguit augmentant, cosa que, unit a la reducció del crèdit, explica increments en les ràtios de morositat, tant per a les famílies com per a les empreses no financeres", explica el document.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el supervisor assegura que "cal esperar que la morositat bancària segueixi en augment" aquest any. Al febrer la morositat va caure lleugerment fins el 10,39% per l'efecte de traspàs d'actius al 'banc dolent'. Tot i preveure aquest augment, l'organisme que dirigeix Luis María Linde destaca que "la situació és diferent" a la del 2012 "perquè les provisions realitzades com a conseqüència dels decrets lleis, les proves de resistència i els traspassos a la Sareb acoten les incerteses i l'impacte sobre la solvència de l'augment de la morositat".

Un canvi de tendència que, afegeix, ha permès que millori el finançament de les llars i les empreses no bancàries. "S'observa una tendència progressivament més favorable des de mitjans de 2012, que es plasma en taxes de variació positives en els primers mesos del 2013", assegura el Banc d'Espanya.

En resum, el supervisor considera que al llarg dels últims mesos del 2012 i els primers del 2013, el sector bancari espanyol "ha transitat des d'una situació caracteritzada per la incertesa respecte de les valoracions d'una part dels seus actius i per l'aprofundiment en el procés de reestructuració i recapitalització, cap a una altra en què l'èmfasi s'enfoca en el seu acompliment", però alerta que actualment "encara perdura la incertesa en els mercats financers, així com la debilitat del sector real de l'economia".

I afegeix: "Aquests dos últims factors constitueixen un escenari encara difícil per a les entitats de dipòsit. Tanmateix, cal esperar que els avenços que s'han produït en la reestructuració i recapitalització del sector bancari, incloent les provisions realitzades al llarg de 2012, així com els traspassos d'actius immobiliaris a la Sareb, hagin situat al sector en una millor posició per afrontar les dificultats esmentades i guanyar gradualment la confiança dels mercats financers. Recuperar una situació més normalitzada en els mercats financers de l'àrea de l'euro, afermant els símptomes de millora observats en mesos recents, dependrà també de la capacitat dels estats membres per abordar mesures pressupostàries i estructurals en l'àmbit nacional, alhora que per impulsar reformes per el conjunt de l'àrea [euro], com és el cas de la unió bancària".

stats