La CUP porta a l'Audiència Nacional l'adjudicació de CatalunyaCaixa al BBVA

La formació demana que se suspengui l'operació perquè considera que s'ha adjudicat per una quantitat massa baixa i que no permetrà que es recuperin els diners públics invertits

La CUP ha presentat avui, dijous, a l'Audiència Nacional un recurs contenciós administratiu contra la venda de CatalunyaCaixa al BBVA i ha demanat que se suspengui l'operació mentre s'estudia el cas.

El recurs, presentat pel diputat David Fernàndez i l'advocat Benet Salellas –que han fet una roda de premsa per explicar-lo–, critica l'adjudicació que el FROB va fer el 21 de juliol, per la qual el BBVA es quedava CatalunyaCaixa per 1.187 milions d'euros, "mentre que l'administració pública hi havia injectat 12.052 milions".

Per la CUP, aquesta decisió del FROB "contradiu tots el principis constitucionals que regulen la gestió dels diners públics, contradiu normes bàsiques i essencials del dret i suposa afavorir una entitat privada mitjançant diners públics que és contrària a dret".

La formació política considera que l'operació no es va fer amb prou transparència, fins i tot contravenint articles de la Constitució, i afirma que "el preu de venda no satisfà l'obligació de retorn de recursos públics a l'Estat com a condició prèvia a l'adjudicació". "L'administració pública va injectar 12.052 milions Catalunya Banc [CatalunyaCaixa n'és la marca comercial] i només n'ha recuperat 1.187, la qual cosa suposa una pèrdua 10.865 milions", diu la CUP.

Pel lletrat de la formació política, "aquestes pèrdues multimilionàries contravenen l'interès general i suposen la violació de l'article 31.2 de la Constitució, que estableix que la despesa pública s'ha de regir per l'eficàcia i l'equitat".

En el recurs s'argumenta fins i tot que aquesta venda podria haver estat "un frau de llei, perquè en l'àmbit dels poders públics la norma és que en les subhastes de béns s'adjudiquin per sobre del preu de sortida" i només  s'accepta l'adjudicació per sota "excepcionalment" i "si es cobreix el deute que s'executa".