ENTITATS FINANCERES
Economia 21/12/2010

La Caixa estudia convertir-se en banc el 2011

Traspassaria el seu negoci, oficines i actius a un banc, i quedaria convertida en una fundació centrada en l'obra social

Efe
2 min
El president de La Caixa, Isidre Fainé, i la ministra Elena Salgado

BarcelonaLa Caixa estudia convertir-se en un banc durant el pròxim 2011. Per tal de canviar de naturalesa jurídica, traspassaria el seu negoci, oficines i actius a un banc, i quedaria convertida en una fundació centrada en l'obra social, publiquen El Periódico de Catalunya i el diari Público.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és l'alternativa més plausible que està estudiant l'entitat per complir la normativa de Basilea III, que l'obliga a ampliar capital per seguir mantenint les seves actuals ràtios de solvència i els seus elevats nivells de core capital i Tier I –els percentatges de capital de més qualitat–, cosa que difícilment podria fer amb la seva actual estructura jurídica.

Portaveus de la primera entitat d'estalvi de Catalunya han assenyalat que La Caixa no està estudiant cap possibilitat concreta de les que permet la Llei de reformes de caixes i recorda que els seus estatuts ja recullen tots els models possibles que preveu la nova normativa, i que no han pres cap decisió sobre això. La Caixa ja va aprovar aquest canvi en la seva última assemblea, en una adaptació a la nova Llei de caixes catalanes, que ja preveia aquesta possibilitat per al conjunt de les entitats, entre un altre ventall de mesures legals. Després del canvi que l'entitat d'estalvi podria dur a terme, segons la versió d'aquests rotatius, presumiblement el 2001, La Caixa quedaria com una fundació en la qual es concentraria l'obra social i el nou banc assumiria el negoci bancari de La Caixa.

La Caixa es troba fortament sanejada; de fet, compta amb un dels nivells de liquiditat més elevats de sistema espanyol, més de 20.000 milions, però no pot destinar ni legalment ni tècnicament aquests diners a ampliar capital pel fet de tenir l'estructura jurídica d'una caixa d'estalvis, sinó que en aquest moment només pot augmentar les seves reserves a càrrec d'uns beneficis que aquest any tornaran a minvar per l'entorn general del sector. En aquesta situació, l'alternativa que estudia el comitè executiu passa per convertir-se en un banc i així poder ampliar capital i seguir complint amb Basilea III sense perdre la seva actual situació de lideratge al mercat financer espanyol.

stats