La banca preveu que Espanya incompleixi el dèficit aquest any i el vinent

BBVA diu que el ritme de l'ajustament és insuficient per compensar el desviament de la Seguretat Social i les comunitats

CaixaBank Research, el servei d'estudis de La Caixa, s'alinea amb la Comissió Europea i creu que l'estat espanyol no complirà l'objectiu de dèficit ni aquest any ni el que ve. Així ho ha dit aquest dimecres el director del servei d'estudis, Jordi Gual, un dia després de que la Comissió Europea posi de nou en dubte els números del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que manté que hi ha marge per rebaixar els impostos. Per a les autoritats de Brussel·les, Espanya no complirà l'objectiu de dèficit i, per tant, demanen nous ajustaments.

Segons el director de CaixaBank Research, el desviament que preveuen per aquest any serà de cinc o sis dècimes. Així, es podria tancar l'any amb un dèficit del 4,8% del PIB en lloc del 4,2% marcat. Un dèficit que no estarà encara dins des objectius el 2016, tot i que no es preveu que siguin "xifres molt importants". El desviament serà menor, segons Jordi Gual, perquè aquest any, al ser electoral, ha fet augmentar el consum públic.

No obstant, Jordi Gual, al ser preguntat si l'Estat s'exposa a una sanció de Brussel·les, ha dit que creu que la Comissió Europea "no serà molt emfàtica". Però ha recalcat que seria bo acabar el proper any amb superàvit primari –és a dir, sense tenir en compte els interessos sobre el deute– i aconseguir no superar un deute per sobre del 100% del PIB, perquè "ara els interessos són molt baixos, però d'aquí a uns anys pujaran" i l'economia espanyola seria "molt vulnerable".

També el BBVA Research –el servei d'estudis del BBVA– veu un risc de desviament del dèficit. En aquest cas, l'entitat apunta directament a la Seguretat Social i a les comunitats autònomes com a causants d'aquest dèficit. De fet, diu que els ajustaments que porta a terme el govern central no són suficients per compensar el deteriorament de la Seguretat Social i els incompliments de les autonomies.

Alça d'interessos als EUA per sobre del previst

Jordi Gual destaca com principals elements que marcaran l'economia mundial l'any vinent la pujada de tipus d'interès per part de la Reserva Federal dels Estats Units (FED) i la incògnita dels països emergents. Sobre els  propers moviments de la FED ha indicat que creu que la pujada de tipus serà per sobre del que han descomptat els mercats (un punt en lloc de cinc dècimes) perquè el ritme de creació d'ocupació a l'economia nord-americana es fort i sostingut.

Respecte als països emergents, el màxim responsable del servei d'estudis de La Caixa considera que en conjunt tindran un creixement del 4,5% del PIB i " es recuperaran després d'un any 2015 una mica decebedor", tot i que pot haver alguns estats amb problemes, com el Brasil, Rússia, Indonèsia i algun altre del sud-est asiàtic.

Gual, que s'ha mostrat totalment defensor de  la política expansiva del Banc Central Europeu (BCE) assegurant que "ha estat exitosa", considera que la deflació no és un problema perquè l'índex de preus al consum (IPC) subjacent ha tornat a pujar al voltant de l'1%. Per a Gual, els tipus d'interès a Europa també acabaran pujant, però a molt més llarg termini que als Estats Units, i durant l'any que ve seran un avantatge competitiu per Europa i per Espanya, ja que preveu que la relació euro/dòlar torni al voltant de la paritat la paritat.

També el BBVA Research lloa la política de Mario Draghi i creu que el creixement continua sent sòlid i amb suport d'elements interns i externs, com els preus del petrolil, la millora de la demanda europea, i la política monetària del Banc Central Europeu (BCE).

Incidència política

Respecte a l' economia espanyola, CaixaBank Research preveu un creixement del PIB passi del 3,1% aquest any al 2,7 l'any que ve. Una lleugera frenada per una desacceleració del consum i la inversió (especialment la pública al superar-se l'any electoral), i el principal motor haurà de ser el sector exterior. La traducció serà la creació d'uns 400.000 llocs nous de feina el 2016, enfront del més de mig milió d'aquest any. La previsió és que la taxa d'atur se situï a l'Estat al voltant del 20% i no es preveu  tornar als nivells d'abans de la crisi fins al final de la dècada. Per la seva banda, el BBVA parla d'una estabilització del creixement en el darrer tram d'aquest any, i preveu un creixement del 0,8% el quart trimestre, igualant la dada del trimestre anterior.

Principals previsions de CaixaBank per l'any 2016

Respecte a la situació política, tant a Catalunya amb un govern en funcions com a l'Estat amb les eleccions del 20-D, i l'impacte que pot tenir en l'economia, Jordi Gual creu que el mercats esperaven que la incertesa política afectés el quart trimestre. Ha indicat que els mercats veuen Espanya com una democràcia madura i que l'executiu que surti de les eleccions del 20-D "es mourà en els paràmetres naturals de la zona euro". En aquest sentit, ha indicat que "serà clau l'estabilitat parlamentària" per poder aprofundir en les reformes.

Gual creu que la inestabilitat política podria afectar una mica al creixement, però considera que "els mercats ja han descomptat la possibilitat d'inestabilitat parlamentària i no creuen en la irrupció de forces polítiques heterodoxes", en una clara al·lusió a Podem.