CaixaBank gairebé iguala en el primer semestre el benefici de tot l’any passat

L'entitat obté un benefici de gairebé 1.300 milions d'euros durant la primera meitat de l'any, un 54,6% més

El grup CaixaBank va guanyar gairebé 1.298 milions d’euros durant la primera meitat de l’any, un 55% més que en el mateix període del 2017 i una xifra no gaire llunyana dels 1.684 milions que va guanyar durant tot l’any anterior, segons va informar l’entitat ahir en un acte celebrat a València, on ara té la seu. Tot i l’augment dels guanys, que el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, va qualificar “d’important”, el directiu va admetre que és inferior a l’aconseguit abans de la crisi econòmica, fet que va considerar raonable, ja que no disposen del “suport inversor” dels anys de bonança.

El notable augment dels beneficis es va sustentar en el creixement dels ingressos, amb un increment del 4,5%, fins a assolir els 4.091 milions. Aquesta xifra prové de la pujada dels beneficis pels interessos fins als 2.432 milions (+3,5%), de l’augment de les comissions fins als 1.293 milions (+3,3%) i dels guanys originats pels negocis d’assegurances, que van sumar al compte de resultats 282 milions més (+21%). També cal destacar l’aportació de 76 milions feta pel banc portuguès BPI, una xifra que contrasta amb les pèrdues de tres milions que va comportar un any enrere.

Aquestes xifres van permetre millorar la rendibilitat de l’entitat fins a arribar al 10,4%, en línia amb l’objectiu del pla estratègic del banc per al 2018, que preveia situar-se entre el 9% i l’11%. És per això que Gortázar va mostrar la seva satisfacció per haver assolit una rendibilitat “adequada”, perquè coincideix amb la que “reclama l’inversor”, sobretot després d’anys de percentatges més petits, com l’1,3% o l’1,7% del 2012 i 2013. Ben lluny queden els nivells de la dècada anterior, quan el 2007 es va arribar a una rendibilitat del 22%.

Impostos a la banca i diàleg

El conseller delegat de CaixaBank també va valorar l’objectiu del govern espanyol de crear un impost a la banca i va defensar que, tot i que és necessari reduir el dèficit de l’Estat, la creació de l’impost “no és una bona idea”, perquè una cosa és que calgui reduir el dèficit i l’altra “que aquest esforç l’hagi de fer la banca”.

“Cal fer una reflexió de la salut dels comptes públics. Fa tres anys que tenim bonança econòmica, però tenim un dèficit públic i hem de fer un esforç. Hem d’aprofitar la bona part del cicle econòmic per reduir-lo”, va reclamar Gortázar.

Preguntat sobre el nou marc de diàleg entre els governs català i espanyol, el conseller delegat de CaixaBank es va felicitar per aquesta nova conjuntura i va assegurar que l’entitat sempre ha defensat que calia “diàleg dins del marc de la llei”.

En aquesta mateixa línia, i en referència a la fragmentació del Congrés de Diputats i l’absència d’una majoria parlamentària que doni estabilitat a l’executiu espanyol, el banquer va defensar ahir que “la societat s’ha d’acostumar” a l’absència de majories i a la inestabilitat política i, alhora, mantenir els guanys de les empreses, “com ja hem fet en el passat”, va concloure.