FINANCES
Economia 19/04/2016

CaixaBank pot comprar el BPI per 174 M€ menys que fa un any

L’entitat catalana renuncia a un acord amb Dos Santos i ara vol arraconar-la

Albert Vidal
3 min
“Funcionarà, tenim confiança en l’operació”. Així de segur es mostrava ahir Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, sobre l’opa al BPI.

BarcelonaMés d’un any de negociacions dinamitat. CaixaBank va presentar ahir una oferta pública d’adquisició (opa) sobre la totalitat del portuguès BPI com a últim intent de solucionar el seu conflicte amb l’angolesa Isabel dos Santos, segona accionista. L’entitat catalana entén que només així resoldrà una situació que, si ja estava en el temps de descompte, ara directament està fora de termini.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Isidre Fainé, president de CaixaBank, havia liderat les negociacions amb Dos Santos, l’empresària més rica de l’Àfrica i filla del controvertit petrodictador d’Angola. Però l’incompliment de Dos Santos del preacord assumit la setmana passada ha portat CaixaBank a prendre la decisió de llançar l’opa. Aquestes són algunes de les claus del cas.

Una opa més barata

Un possible estalvi de 174 milions respecte de l’opa del 2015

CaixaBank ofereix 1,113 euros per acció, cosa que suposa valorar l’entitat en uns 1.622 milions d’euros. Aquesta xifra és un 16% inferior als 1,329 euros per acció que va oferir el banc català el febrer de l’any passat, en una opa que anava subjecta a la supressió del topall de vot que hi ha al banc portuguès. Aquesta oferta va fracassar perquè Isabel dos Santos va negar-se a permetre que CaixaBank pogués votar d’acord amb el 44% de les accions que posseeix.

Amb el nou preu de l’opa, CaixaBank s’estalviaria 174 milions per aconseguir les accions que no controla del BPI: l’any passat oferia 1.082 milions pel 56% del banc, mentre que ara n’ofereix 908. Aquesta devaluació en l’oferta arriba malgrat que el BPI va guanyar l’any passat 236 milions d’euros. Fonts del sector afirmen que aquesta oferta a la baixa respon als problemes que té ara mateix BPI amb el Banc Central Europeu (BCE).

El BCE, espoleta

La data del 10 d’abril va forçar l’esprint negociador

Si CaixaBank i Dos Santos s’han donat una segona oportunitat després del fiasco de l’any passat és perquè el BCE va amenaçar de multar totes aquelles entitats que el 10 d’abril no haguessin minimitzat la seva exposició a riscos provinents de l’Àfrica. La normativa afecta de ple el BPI perquè és el màxim accionista amb un 50,01% de BFA, un banc angolès del qual Dos Santos és la segona màxima propietària, amb un 49,99% de les accions. La sanció que podria aplicar el BCE al BPI seria de 160.000 euros diaris, tot i que CaixaBank ja s’ha posat en contacte amb el regulador per demanar que no apliqui la sanció perquè ja hi està treballant. La visió del banc català és que tenint el control ja no cal cap pacte impossible, sinó que simplement haurà de prendre una decisió per sortir de BFA. Tot plegat podria fer-ho el tercer trimestre, quan l’opa hagi arribat al seu final i tingui el control sobre el BPI.

Portugal bufa a favor

El nou executiu legisla contra la limitació de vots

CaixaBank va llançar la seva primera opa al BPI el febrer de l’any passat tip de no poder decidir dins de la cinquena entitat del país malgrat ser-ne el primer accionista amb un 44% de les accions. Això era perquè el banc tenia un topall pel qual els accionistes amb més d’un 20% de les accions podien votar només per aquest 20%. Dos Santos, beneficiada per la limitació de vot, es va negar a aixecar la norma i CaixaBank va retirar l’opa.

Si CaixaBank ha tornat ara a la casella de sortida és perquè el nou govern progressista de Portugal li ha donat suport en aquest litigi. El cap d’estat de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, va signar ahir mateix un decret llei aprovat la setmana passada pel govern per evitar les situacions de bloqueig accionarial. Aquest pas ha sigut decisiu perquè CaixaBank llanci l’opa i miri d’arraconar finalment Dos Santos.

stats