RESULTATS
Economia 28/07/2012

CaixaBank duplica la liquiditat per cobrir "qualsevol imprevist"

El primer banc espanyol cobreix tots els venciments de deute dels pròxims anys amb una liquiditat de 42.489 milions. Es tracta només d'una "gestió prudent", afirma el conseller delegat, Joan Maria Nin.

Toni Garganté
3 min
UNA MOSTRA DE LA FORÇA DEL PRIMER GRUP BANCARI 
 El conseller delegat de CaixaBank, Joan Maria Nin, firmarà la setmana que ve l'absorció de Banca Cívica. L'entitat es convertirà en líder del sector amb uns actius de 357.000 milions i se situarà per davant del BBVA i el Santander.

BARCELONACaixaBank formalitzarà l'absorció de Banca Cívica la setmana que ve. Les accions de l'entitat comprada deixaran de cotitzar el primer divendres d'agost. La fusió crearà el primer banc espanyol, per sobre del BBVA i Santander, amb uns actius de 357.000 milions d'euros, més de 13 milions de clients i una quota de mercat en dipòsits del 13,7%. Les provisions sumades per la neteja d'actius immobiliaris dels dos reials decrets del ministre d'Economia, Luis de Guindos, arriben als 6.759 milions d'euros, dels quals ja s'ha cobert el 73% (4.957 milions).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes xifres ja donen una idea de la dimensió del grup financer i dels esforços de sanejament que es veu obligat a fer. Tot i això, el conseller delegat de l'entitat, Joan Maria Nin, es va mostrar a favor de tots els ajustos plantejats, tant els del ministre De Guindos com els que ara vénen de Brussel·les. "Hem passat d'unes necessitats de provisions a unes de capital", va argumentar. I CaixaBank ho supera tot. A finals de juny, l'entitat va arribar a un nivell de capital de màxima qualitat de l'11,1%, tenint en compte que el mínim exigit per les autoritats europees és del 9%. També en liquiditat. CaixaBank ha quasi duplicat des del desembre els diners de disponibilitat immediata fins als 42.489 milions, el 15,1% dels actius totals.

L'augment en el segon trimestre ha estat de 13.053 milions, i gairebé tots serveixen com a garantia per als dipòsits que té al Banc Central Europeu (BCE). L'elevada liquiditat cobreix els venciments en el mercat majorista dels pròxims anys, és a dir, CaixaBank podria pagar ara mateix tot el que deu, que arriba als 38.500 milions. Però aquesta "gestió prudent", tal com la va definir Nin, no l'exigeix, de moment, cap administració, ni espanyola ni europea.

El conseller delegat va intentar esvair escenaris apocalíptics com el tancament definitiu dels mercats o un agreujament de la crisi del deute. Aquesta liquiditat "no és una alarma més enllà de la gestió prudent". "Cobrim els venciments dels pròxims anys, i ja està", va remarcar. En aquest sentit, va respondre que "no existeix" un rescat de l'economia espanyola.

El benefici cau un 80%

Tot l'exercici de provisions de 3.735 milions realitzat el primer semestre de l'any en curs ha provocat una caiguda del benefici del 80%, fins als 166 milions. Però els indicadors genuïnament bancaris van registrar forts creixements. Per exemple, el marge d'explotació va créixer un 12,3%, fins als 1.848 milions. El marge d'interessos va augmentar un 15,7% i les comissions un 8,7%. Les despeses d'explotació es van reduir un 11,6%.

La cartera de participades a la borsa va aportar 516 milions als resultats. Una d'elles, Telefónica, ha anunciat recentment que suprimeix el dividend. En tot cas, aquest any ja s'ha notat la reducció dels pagaments que ha fet l'operadora. Els recursos de clients de CaixaBank van augmentar un 2,3%, fins als 246.822 milions.

El consell s'abaixa el sou un 10%

L'exposició de CaixaBank al sector promotor arriba als 20.713 milions, i s'ha reduït en 1.725 milions. Les provisions fetes han permès mantenir una cobertura de la mora del 60% (el 137% si es consideren les garanties hipotecaries). La ràtio de morositat s'ha incrementat un punt en un any, i s'ha situat en el 5,58% al juny, sensiblement per sota del 8,95% que mantenia el sector el maig. La mora de particulars es redueix al 2,15%.

D'altra banda, el consell d'administració de CaixaBank va aprovar en la reunió de dijous reduir en un 10% les remuneracions per dietes dels seus 17 membres. Joan Maria Nin va afegir que el banc ha pres la mateixa decisió que la seva matriu La Caixa, que fa una setmana també va optar per retallar els sous dels consellers.

stats