CaixaBank demana a Sánchez que abandoni el projecte de l'impost als bancs

L'entitat ha guanyat un 24% menys (533 M€) el primer trimestre

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha demanat al nou govern espanyol que formi Pedro Sánchez que no faci pagar a les entitats que no van rebre ajudes durant la crisi per les males pràctiques de les caixes rescatades, i abandoni el projecte d'imposar un impost als bancs. Així ho ha dit l'exeutiu en la presentació de resultats de l'entitat durant el primer trimestre d'enguany, en la qual CaixaBank ha obtingut un benefici de 533 milions d'euros, un 24,3% menys que en el mateix període de l'any anterior, a causa de l'absència d'ingressos extraordinaris, com ara els vinculats a la venda de Repsol. Si no es té en compte l'impacte d'aquests extraordinaris, el resultat de l'entitat bancària creix un 4,3%.

El grup bancari atribueix el descens en els comptes a la reducció dels resultats de les seves participades. Per exemple, no s'ha pogut atribuir els guanys de Repsol després de l'acord de venda (63 milions) o l'impacte de la reclassificació comptable (76 milions) de l'angolès BFA. A més, els ingressos extraordinaris no han comptat aquest cop amb la revaloració de la participació del portuguès BPI a la cervesera portuguesa Viacer, que el 2018 va sumar 54 milions d'euros.

No obstant, el creixement dels ingressos del seu negoci principal fins als 2.027 milions d'euros (+0,9%) ha impulsat els beneficis, amb el suport de l'augment del marge d'interessos del 2,9%, fins als 1.237 milions, malgrat el descens de les comissions del 2,2%, fins als 612 milions.

"No totes les entitats van rebre ajudes"

Sobre la conformació del nou executiu de Sánchez i els possibles pactes entre partits, Gonzalo Gortázar ha dit que l'entitat financera ha de "respectar" els acords que es produeixin, i que com la resta de ciutadans estan "a l'espera". "Sí que és bo recordar que no hi ha una única butxaca que es diu banca, sinó diferents entitats financeres, i algunes van rebre ajudes i d'altres, com CaixaBank, no. Ben al contrari, vam fer contribucions de 4.700 milions en concepte de devolució de preferents i contribució al fons de garantia i al fons únic de resolució, a més d'haver de canviar la nostra forma jurídica", ha afirmat el conseller delegat de CaixaBank.

Pel que fa als objectius del nou executiu en l'àmbit econòmic, Gortázar ha demanat "disciplina pressupostària". "Portem cinc anys creixent i el dèficit públic continua alt", ha emfatitzat, abans d'afegir que, tot i que la desocupació s'ha reduït, "el mercat laboral té molt a millorar encara en termes de temporalitat i nivell d'atur". Sobre el futur, el conseller delegat ha demanat treballar per aconseguir consensos per garantir del sistema de pensions i ha afegit la necessitat de millorar "l’educació dels joves" i també la de la gent adulta perquè  "en l’entorn digital molta gent haurà de canviar de feina". Finalment, sobre la situació a Catalunya, Gonzalo Gortázar ha reiterat un cop més la petició de "diàleg" i respecte "al marg legal" per trobar una solució "positiva per a tots" a la situació a Catalunya i al conjunt de l'estat espanyol. "Sabem que és difícil, però hi continuem confiant", ha reblat l'executiu.

També és complexa, com ha reconegut el mateix director general de CaixaBank, la negociació que des de fa quatre mesos manté l'entitat amb els sindicats per aplicar un ERO. "Ens hem fixat l'objectiu de tancar [les negociacions] a mitjans de maig. Tots estem buscant el millor per a l’entitat, les xifres que presentem avui posen de manifest que la recerca d’un acord és necessària. Estem en disposició a renunciar als acomiadaments forçosos si hi ha un acord global", ha remarcat l'executiu.

La indemnització del Banc de València anirà al FROB

Tot i que podrien facilitar la negociació per la millora dels comptes que suposaria, Gonzalo Gortázar ha explicat que l'entitat no podrà comptar amb la indemnització de 168 milions que la setmana passada va acordar l'Audiència Nacional per als exdirectius del Banc de València per la seva mala gestió, ja que aquests fons hauran de ser traspassats al FROB, tal com van acordar el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària i l'entitat catalana quan CaixaBank va adquirir per un euro el Banc de València.

Augment de nòmines domiciliades i clients digitals

CaixaBank tanca el primer trimestre amb 4 milions de nòmines domiciliades, amb la incorporació de 350.000 durant el període en qüestió, i 6,1 milions de clients digitals. Pel que fa als actius sota gestió, creixen i arriben als 97.454 milions, un augment del 3,7% que l'entitat atribueix al bon comportament dels mercats després de la caiguda de finals del 2018.