CaixaBank recupera el 100% de Servihabitat cinc anys després

El banc paga 177 milions pel 51% de la companyia, que fins ara tenia el fons americà TPG

Fa cinc anys, el setembre del 2013, el grup La Caixa es va vendre una participació majoritària de la gestora immobiliària Servihabitat, que fins aleshores controlava al 100%. Amb l'operació, CaixaBank semblava que es retirava de la companyia, en línia amb el que ja havien fet poc abans Bankia o CatalunyaCaixa, que també s'havien venut les seves plataformes immobiliàries. Després d'aquella venda, el fons nord-americà TPG es va quedar com a primer accionista de Servihabitat, amb el 51% del capital.

Aquest divendres, però, CaixaBank ha anunciat que ha recomprat aquest 51% per 176,5 milions d'euros. Tenint en compte que fa cinc anys la venda va ser per un preu d'entre 128 i 189 milions (el valor definitiu s'havia d'establir durant els quatre anys posteriors, en funció dels actius que acabés gestionant la societat), la compra d'ara suposa gairebé igualar el nivell d'ingressos més optimista anunciat aleshores. CaixaBank, però, no ha volgut revelar quin havia estat finalment l'import ingressat per la venda del 51% de Servihabitat el 2013.

Aquesta adquisició va a contracorrent. Els bancs encara tenen molts problemes per digerir l'estoc immobiliari que es van haver d'empassar arran de l'esclat de la crisi.

El primer banc català ha justificat la decisió de recomprar una porció majoritària en aquesta empresa immobiliària per guanyar "eficiència en la gestió". Servihabitat és una 'servicer' dels actius immobiliaris de CaixaBank, és a dir que gestiona la seva cartera d'immobles. Fonts del sector financer van explicar que, des que Servihabitat estava controlada per TPG, a les vendes dels actius immobiliaris de CaixaBank se'ls aplicava una comissió i que a partir d'ara això deixarà de ser així. Això suposarà un estalvi per al banc.

Impacte de l'operació

Concretament, CaixaBank preveu que gràcies a la recompra d'aquestes accions els seus resultats millorin en uns 45 milions anuals "els pròxims anys”. Alhora, però, l'adquisició d'aquesta participació restarà uns 200 milions d'euros de benefici per a l'exercici actual, i també li retallarà un 0,15% el nivell de capital actual que té per fer front als requeriments del Banc Central Europeu.

Més continguts de