La Cambra alerta de l'envelliment dels treballadors de la indústria

Un 14% dels empleats del sector tenen 55 anys o més i, per tant, es jubilaran durant la pròxima dècada

Els treballadors de la indústria es fan grans i cal formar més relleus. Segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona, el 14% d'aquests empleats a Catalunya tenen 55 anys o més i, per tant, es jubilaran al llarg de la pròxima dècada. Concretament es tracta de prop de 75.000 treballadors, dels quals 28.000 es jubilaran en els pròxims cinc anys (actualment tenen 60 anys o més). Els 47.000 restants ho faran abans de deu anys.

Aquesta és una de les conclusions del monogràfic 'Quantificació de les jubilacions futures en la indústria', elaborat pel Gabinet d’Estudis Econòmics i Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona. L’informe posa en relleu que d'aquests treballadors potencialment jubilables a Catalunya, el 71% estan ubicats a la província de Barcelona.

La indústria encara trigarà més de 10 anys a arribar al 25% del PIB

En aquest sentit, l'estudi detalla quins sectors industrials patiran més aquest envelliment. L’efecte de les jubilacions els pròxims anys afectarà el 23% dels treballadors de la confecció de moda, mentre que en la fabricació de mobles es jubilarà un 19% de la força laboral. Per últim, el 18% de la indústria tèxtil deixarà de treballar durant la pròxima dècada.

Una altra conclusió que es desprèn de l’estudi és que una bona part de les jubilacions futures, concretament el 42% del total, afectaran ocupacions considerades típicament industrials i que, per tant, requereixen una formació professional específica. És per això que la Cambra crida a "analitzar amb més detall les necessitats formatives concretes per a cada una de les ocupacions", per tal de garantir que hi haurà relleus per als treballadors que es perdran.