Economia 06/03/2012

La Cambra de Barcelona vaticina que Catalunya entrarà en recessió el primer trimestre del 2012

El decreixement del primer trimestre, amb una contracció del 0,5%, és una dècima pitjor que la caiguda de l'últim trimestre del 2011

Acn
3 min

BarcelonaL'economia catalana està en recessió, segons ha afirmat Miquel Valls, president de la Cambra de Barcelona. El primer trimestre de l'any, l'economia catalana decreixerà un 0,5%, cosa que suposa un refredament més profund que el registrat durant l'últim trimestre del 2011, quan l'economia es va contraure el 0,4%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La situació és "tan complexa i plena de dificultats'' que la Cambra ha decidit no presentar una previsió de creixement del PIB català per a aquest 2012 fins que arribi el mes de maig. Valls ha dit que la "tan temuda doble B" del perfil de la crisi ja s'ha fet realitat i el que cal esperar és que aquest nou període de recessió no vagi més enllà del 2012, tot i que aquest any el PIB serà negatiu.

Miquel Valls ha justificat no publicar, per primera vegada, les previsions de creixement del PIB per a aquest any 2012 perquè l'escenari econòmic és ''molt complex i ple de dificultats'', cosa que fa difícil fer una previsió de cara al final d'any.

Valls ha dit que no era raonable fer unes previsions sobre el comportament de l'economia catalana a finals d'any durant aquest mes de març perquè s'haurien de canviar ''profundament a la baixa'' en la presentació de les previsions que es farà durant el mes de maig.

El president de la Cambra ''espera'' que la previsió del govern espanyol que fixa una caiguda de l'economia espanyola a finals d'any del -1,7% no es compleixi i el refredament de l'economia no sigui tan radical com indiquen les previsions del govern espanyol.

Valls s'ha mostrat esperançat que l'economia "vagi menys malament que aquest -1,7%''. Tot i això, el president de la Cambra ha dit que aquesta taxa serà en tot cas una xifra de ''màxims'' perquè suposarà una caiguda ''molt important''.

Tots els sectors de l'economia cauen i en especial és ''preocupant'' la caiguda de nou del sector industrial, que és el sector d'activitat que ''més ha empitjorat'' l'últim trimestre del 2012, condicionat a la pèrdua d'impuls de les exportacions per la manca de dinamisme dels principals països de la Unió Europea.

La construcció, ''que ja és un clàssic d'aquests últims anys en caigudes d'activitat", recau de nou i aquesta vegada un -17%.

L'únic sector que se salva de la crema és el de serveis, que no entra en recessió gràcies al bon comportament del turisme. Tot i això, preocupa que alguns dels subsectors de serveis queden afectats pel refredament de l'economia, en especial el sector del comerç minorista, el de les botigues.

Les perspectives de la Cambra indiquen que més d'un 35% dels botiguers preveuen que la facturació caurà, un percentatge d'opinió similar al que es va registrar en el pitjor moment de la recessió, durant el primer trimestre del 2009. Aquesta previsió fa preveure que els preus d'aquest sector minorista baixin durant el primer semestre de l'any.

Catalunya guanya competitivitat en relació amb la UE

Una bona notícia que estan registrant les xifres de la conjuntura econòmica dels últims anys, amb especial incidència en el 2011, és que l'economia catalana està guanyant competitivitat en relació amb la mitjana de països de la zona euro, segons ha explicat Valls.

El president de la Cambra ha dit que si bé les exportacions catalanes a la zona euro estan perdent quota de mercat en les exportacions intraeuropes, per efecte d'un major pes de la presència de les vendes dels països asiàtics, per altra banda Catalunya ha guanyat quota de mercat en relació amb la mitjana de països europeus en les vendes que es dirigeixen cap a fora de la Unió Europea.

Una altra dada positiva destacada pel president de la Cambra és que el 93,6% de les empreses del sector industrial amb una plantilla de més de 250 treballadors són exportadores i estan plenament internacionalitzades, cosa que aproxima el teixit industrial català al perfil del segment industrial d'Alemanya.

stats