Economia 24/10/2017

Cambra de Comerç: "No a la DUI i no a l'aplicació del 155"

Detecta un alentiment de l'economia i rebaixa dues dècimes la previsió per al 2018

Ara
4 min
Miquel Valls defensa un nou finançament, però qüestiona que el Govern hagi gastat més en els dos últims anys.

BarcelonaEl president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha demanat aquest dimarts responsabilitat a tots els dirigents polítics perquè no prenguin decisions definitives i intentin resoldre l'actual situació política. En aquest sentit, ha assenyalat: "No a la DUI i no a l'aplicació del 155", en una declaració més equidistant que la que va fer ahir el Cercle d'Economia, que no va qüestionar la intervenció de la Generalitat per part de l'Estat i va demanar la convocatòria d'eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Valls ha considerat que la situació política actual és "la més greu en els últims 40 anys", i ha avisat que encara hi ha temps de prendre decisions que ajudin a trobar una solució que eviti fets que empitjorin la situació, tant en l'aspecte econòmic com en el social.

"Quina és la millor solució? N'hi ha moltes, i totes impliquen diàleg", i ha recordat que la Cambra de Barcelona és membre fundador de la Comissió Independent per a la Mediació, el Diàleg i la Conciliació, que demana que no es prenguin decisions definitives que provoquin fets irreparables.

"Encara es pot evitar que la situació empitjori i es produeixin fets irreparables que costarà molt arreglar", ha alertat Valls, que ha confiat que el conflicte polític entri en vies de solució com més aviat millor i que l'economia catalana mantingui el dinamisme que l'ha caracteritzat els últims anys.

"Demanem responsabilitat als polítics, que seran els únics responsables d'aquesta situació i que ho pagaran davant la història, perquè resolguin aquesta situació que han creat ells", ha sostingut el president de la Cambra, que ha lamentat que el conflicte polític amenaça l'economia en un moment en què havia sortit d'una profunda crisi econòmica.

Perill per a l'ocupació i la recuperació

"Considerem que la responsabilitat és en mans dels polítics, que ens han portat a aquesta situació i han trencat una recuperació econòmica després d'una gravíssima crisi", ha insistit, i ha avisat que hi ha decisions que són definitives, com el canvi de seu d'algunes empreses i la paralització d'inversions previstes a Catalunya.

"El mal està fet. Esperem que sigui el mínim possible. Sobretot el món polític ha de ser conscient que les seves decisions estan repercutint en el món econòmic", ha afegit Valls, i ha avisat que en cas que el conflicte s'allargui i empitjori pot tenir efecte sobre l'ocupació a partir de l'any vinent.

Trasllat de seus socials

Quant al canvi de seu social de moltes empreses, Valls ha destacat que fins ara no ha estat acompanyat, en general, d'un desplaçament dels centres de decisió, però ha alertat de l'"elevat impacte potencial" que implicaria la pèrdua definitiva dels centres de decisió de grans empreses amb vocació internacional fins ara radicades a Catalunya.

"La marxa definitiva de seus de grans empreses pot comportar una important pèrdua de capacitat de decisió, que costaria molt recuperar", ha avisat.

Revisa les previsions

La Cambra, en el seu informe de conjuntura presentat aquest dimarts, detecta un alentiment de l'economia aquest tercer trimestre del 2017, i espera que continuï el quart trimestre, cosa que atribueix a la incertesa política.

Per això ha revisat les previsions de creixement. Pel que fa al 2017, es manté la previsió en termes interanuals del 3,1% per al conjunt de l’any, malgrat que s'espera una important reducció del creixement intertrimestral, que passaria del 0,8% estimat per al tercer trimestre fins al 0,5% per al quart.

Segons la Cambra, l’economia arrossega una forta inèrcia positiva que explica el manteniment de la previsió interanual, però creu que el descens en la taxa intertrimestral pot marcar un punt d’inflexió de cara al futur.

Per al 2018, la Cambra revisa a la baixa les previsions, del 2,7% de creixement al 2,5%, és a dir, 2 dècimes menys, i considera que és una "revisió prudent, que recull un efecte limitat de l’actual situació política".

Dos escenaris

Segons la Cambra, a partir d’ara s’obren dos escenaris possibles per a l’economia catalana. En el primer, el menys negatiu, se suposa que la incertesa que frena les decisions de consum i d’inversió començarà a disminuir a partir del primer trimestre del 2018 i almenys una part dels projectes de consum o d’inversió es reprendrien al llarg de l’any, malgrat que altres projectes s’hauran perdut definitivament i "restaria per avaluar el dany sobre la imatge de l’economia catalana associat amb els últims esdeveniments polítics i el corresponent impacte sobre futures decisions d’inversió".

Aquest escenari és amb el que treballa ara la Cambra i preveu que l’actual crisi política entri

en vies de resolució durant els primers mesos del 2018, cosa que permetrà la recuperació gradual de la confiança dels agents.

En aquest escenari l’impacte del context polític sobre el quadre macroeconòmic es transmet de manera immediata via una menor confiança dels empresaris, tal com es percep a les enquestes de conjuntura, i afecta negativament la inversió –que es revisa a la baixa del 3,7% al 3%– i al consum –que també es revisa a la baixa del 2,6% al 2,3%–.

El segon escenari possible per a l’economia catalana, el més negatiu, segons la Cambra, es produiria si l’actual clima d’incertesa s’agreuja o s’allarga, i la confiança es deteriora encara més.

En aquest cas, indica la Cambra, caldrà "revisar significativament a la baixa" les actuals previsions per al 2018, amb especial atenció a "l’impacte sobre les condicions financeres i creditícies i la càrrega de l’endeutament, públic i privat, que es pugui derivar d’una situació d’inestabilitat intensa i duradora en el temps".

stats